Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перестройката или Изтласканото въодушевление

БНР Новини




1985, 15 октомври – на Пленум на ЦК на КПСС генералният секретар на партията, прясно избрания Михаил Горбачов (за когото се чу, миналата седмица, че е влязъл в болница) произнася реч, в която излага своите плановe за реформи в икономическата сфера. Реч, която условно може да приемем като начална дата на „перестройката“ – дума, която в средата и края на 80-те години на ХХ век беше в устата на целия свят, а днес е потънала в забвение. Изтласната почти както бива изтласкано Едиповото желание, както твърди д-р Фройд.
Между другото, думата „перестройка“ заедно с думата „спутник“ са единствените две руски думи, обявявани за Дума на годината, в каквато, прочее, за 2013 г. се превърна думата „селфи“. Следователно цялата планета е мълвяла „перестройка, перестройка“, докато днес за нея нищо и никакво – мълчание, тъма и тишина. Можем на тази база да твърдим, че вероятно тя крие някаква срамна тайна, човечеството май се срамува от нея, поради това не иска да си я спомня. Хеле пък в България, където тя като че ли минава и за мръсна дума.
Та именно тази тишина ще се опитаме да разбием с предаването „Премълчаната история“ на 15 октомври 2014 г., сряда от 15.30 часа, по програма „Христо Ботев“ заедно с анализатора на преддемократичните, демократичните и следдемократичните процеси в България Тихомир Безлов, и социологът и изследовател на същата проблематика доц. Иво Христов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Да разберем защо гласността подминава перестройката, макар двете да са неразлъчно свързани в главите ни.
Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук

15 октомври


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна