Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съмнения за смъртоносния коронавирус MERS предизвикаха паника в Северен Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възрастна жена почина, а 10 души са настанени в държавната болница в окупираната част на Никозия с подозрения за смъртоносния близкоизточен коронавирусен респираторен синдром, или коронавируса MERS (наричан още камилски грип). Според здравните власти в признатата само от Турция Севернокипърска турска република ситуацията е под контрол и са предприети всички мерки за лечение.

Тъканни проби на починалата в неделя 83-годишна жена, завърнала се от поклонение в Саудитска Арабия и приета в болница с треска, респираторни и сърдечни проблеми, както и проби от хоспитализираните болни, също пътували от Саудитска Арабия, са изпратени за изследвания в лаборатория в Турция. Очаква се резултатите да бъдат обявени до края на тази седмица.

Т.нар. министър на здравеопазването в самообявилата се Севернокипърска турска република Ахмет Гюл призова да не се изпада в паника, но прикани хората със симптоми на опасния вирус да потърсят лечение в болница, както и да не се пътува в държави, където може да има огнища на заразата. 

Вирусът MERS бе открит преди малко повече от 2 години в Саудитска Арабия, като оттогава има близо 400 случая на заразени, 100 от които са починали. Той предизвиква симптоми като при тежка бронхопневмония дихателна недостатъчност, тежка кашлица, повишена температура.

Компетентните здравни служби в Кипър и Съвместният технически комитет по здравеопазване на двете кипърски общности получават непрекъснато информация относно ситуацията с предполагаемата поява на вируса MERS в окупираните територии, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Оттам увериха, че то има готовност да се справи с евентуален случай на заразата и няма причина за безпокойство. 

В началото на октомври паника в окупираните територии предизвика вероятен случай на вируса Ебола, донесен от студент от Африка, но впоследствие се оказа, че младежът е болен от малария.

Междувременно новият кипърски еврокомисар Христос Стилианидис, който поема хуманитарните въпроси и управлението на кризи, бе определен за координатор на европейските усилия и помощ за борба с вируса Ебола. Той съобщи, че ще посети най-тежко пострадалите държави в Африка в началото на ноември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна