Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шафранът – „цветето на рая”, цъфна в Родопите

БНР Новини
Снимка: Хасан Тахиров
Наричат шафрана „крал на лекарствата”, „цар на подправките”, „червеното злато”, „цветето на рая” – защото той е най-скъпата подправка в света и векове наред цената му на борсата надвишава двойно цената на златото. Отглеждането на шафрановия минзухар (Crocus sativus), от чиито цветове се получава подправката, в България прави първите си стъпки. Пионер в това дело е родопчанинът Хасан Тахиров. През 70-те години на миналия век той напуска България и след много перипетии се установява в Швеция. Пътува по света, опознава много народи и култури. Но, въпреки че се определя като „гражданин на света”, носталгията по родината го връща в родния му край – Кърджали. Днес родопчанинът бере плодовете на дългогодишните си усилия тук, в България. Първата шафранова реколта у нас е вече факт.

Защо решихте да отглеждате шафран в Родопите?

Всеки ден слушам по радиото и телевизията за алтернатива на тютюна. Обаче времето минава и никой нищо не прави. Накрая реших: защо шафранът да не е алтернатива на тютюна? Той е много скъпа билка и подправка. С мои лични средства купих 45 кг луковици от държавна опитна станция в Турция. В България засадихме луковиците в 5 държавни опитни станции: Враца, Русе, Бял извор, Пловдив и Кърджали. Основахме Асоциация на шафранопроизводителите в България. Целта ни е догодина по пилотни проекти в т.нар. „демонстративни полета” да засадим 1000 дка шафран, за да видят хората, че това растение вирее в България и има бъдеще.

С решението си да създаде комисия от специалисти, които да обсъдят бъдещето на шафрана в България, Министерството на земеделието оказва голяма подкрепа на асоциацията. Обикаляте общините и селата в Родопите. Има ли интерес към отглеждането на шафран?


Интересът е наистина огромен. Даже хора, които са напуснали страната, например от Испания, Англия, Германия, Австрия и чак от Австралия чрез Фейсбук ми пишат, че това начинание им се струва като приказка от „1001 нощ”. И казват, че при такава възможност биха се върнали в България. На семинара в град Ардино с представители от Министерството на земеделието надълго и нашироко се обсъжда и се реши, че това е алтернативата на тютюна.

Да припомним, че редица правителства предлагаха алтернатива на тютюна, напр. засаждане на овощни и маслинови дръвчета, отглеждане на пипер и т.н., но нито един проект не може да замени тютюна. С какво шафранът ги превъзхожда?


При шафрана в сравнение с другите култури има възвращаемост на инвестициите. Инвестираш през септември, а ноември месец получаваш инвестициите плюс печалбата. И това продължава 7-8 години. Достатъчно е само да окопаваш растението. Не мисля, че има друга култура с такава инвестиция.

Първият добив от шафран ще бъде изпратен в различни лаборатории за качествен анализ. Ето какво сподели още Хасан Тахиров:


Друго нищо не може да се отглежда в нашия край. Много е ограничена обработваемата земя, не е като във вътрешността на страната. В планината е така: тук половин декар, там – един. А за шафрана това е идеално решение. Това е бъдещето. Аз много вярвам в това, което съм започнал. Ще се боря, ще работя, за да видят хората, че чудеса стават.

Снимки: Хасан Тахиров

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна