Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ подкрепят енергийната диверсификация в България и реформите в съдебната система

| обновено на 15.01.15 в 13:15
Автор:
Джон Кери и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Енергийната диверсификация в България и създаването на план за енергийно развитие на страната ни са били сред основните акценти в разговорите между американския държавен секретар Джон Кери и българския министър-председател Бойко Борисов. На пресконференция след срещата Кери заяви:

Никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга страна за енергийните си доставки. САЩ ще изпрати един енергиен експерт, който да работи с вашето министерство, за да помогне да се разработи план, да се разбере какво точно да бъде енергийното бъдеще.

Премиерът Бойко Борисов обобщи резултатите от срещата така:

Обсъдени бяха следните въпроси - регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона. Сътрудничеството продължава посредством работни групи в следните области - сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ.

Той също отбеляза енергийната тема, като уточни:

По темата за шистовия газ, многократно сме заявявали, че има мораториум по темата, докато се намери технология, която да гарантира чистотата на екологията, тъй като находищата, за които се говори, са в най-плодородната територия на България.

Джон Кери посочи също, че е било обсъдено и задълбочаването на военното сътрудничество в рамките на НАТО и оптимизиране на българската армия спрямо стандартите на Алианса: 

Член 5 от Устава на НАТО е абсолютно стабилен. Проектът за изграждане на мирна Европа не е завършен. Америка е ангажирана за постигането на една силна и суверенна България, подчерта Джон Кери.

Американският държавен секретар бе категоричен, че няма никакво съмнение, че има много големи възможности за инвестиране и допълни, че САЩ са "дълбоко ангажирани" да помогнат да се привлекат инвестиции у нас. Ключ към привличането на инвестиции е да имаме прозрачност на управлението, открито управление, борба с корупцията, върховенство на закона. Кери подчерта, че Съединените щати напълно подкрепят плановете на България за реформиране на съдебната система.

Приветстваме да има безвизов режим между САЩ и България. Това би било много положително събитие и за двете страни. Ще продължим да работим по този въпрос и в бъдеще. Има много строги критерии, които трябва да бъдат спазени, за да отпаднат визите за пътуване, каза още Кери. Един от тях е отказите за виза да са под 3%. За България този процент е бил 15,2% за 2014-а г., изтъкна Кери.

Американският държавен секретар Джон Кери посети България в опит да помогне на бедната бивша комунистическа страна да се откъсне от зависимостта си от руския газ, да се пребори с корупцията и да подобри сигурността си, коментира агенция Ройтерс. След като обвини Москва, че се меси в българската политика, Кери заяви, че "всеки американец е отдаден на сигурността, просперитета, здравето и силата на България".
 
Британският външен министър Филип Хамънд беше в София вчера, скоро се очаква генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг - все знаци, че ЕС и НАТО искат да подкрепят стратегическия си партньор с оглед на украинската криза, отбелязва Ройтерс


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна