Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в страната се нормализира след бурния вятър

| обновено на 31.01.15 в 17:19
Автор:
Вършец бе най-силно засегнат от вятъра
Снимка: БТА

Пожарникарите и спасителите от Вършец и Берковица са извършили над 70 спасителни и възстановителни дейности днес заради бурния вятър. Създадена е нужната организация за преодоляване на последиците от природното бедствие. Сериозни щети са нанесени в областите Монтана, Варна, София и Кърджали. Голяма част от съобщенията са за паднали дървета и клони, опасни предмети и паднали покриви, съобщиха от МВР.

Затруднен е достъпът до селата Горна бяла речка и Долна бяла речка. Пожарникари и спасители работят по осигуряването на достъп до двете населени места. В аварийно-възстановителните дейности участват и доброволци от местното доброволно формирование. Разчистено е пътното платно през прохода Петрохан. 

6 села в област Кърджали все още са без ток заради скъсани проводници от бурния вятър. Там аварийните групи продължават да работят за отстраняване на повредите. В останалите 23 села, включително и на граничния пункт "Маказа", електрозахранването е възстановено. Екипи на противопожарната служба разчистиха терена край пострадалата от последните валежи къща в една от махалите на кирковското село Дрангово. Двамата обитатели - семейство на 80-години, са изведени от опасната постройка и настанени при роднини. Къщата е стара, неукрепена и е поддала от дъжда. Ще се търси възможност за финансово подпомагане на потърпевшите. 

Обстановката в София, Варна, Перник постепенно се нормализира. Спокойно е и в Смолянско.

Над 20 села остават без ток в общините Кирково, Крумовград и Кърджали. Прекъснато е електроснабдяването на граничния пункт "Маказа" с Гърция. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна