Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбски медии: Вучич настоява Цветан Василев да си плати сметките

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Критиките, които премиерът на Сърбия Александър Вучич отправи към българския банкер Цветан Василев, са отразени широко от сръбските медии. Изданията посочват, че компанията на укриващия се в страната Василев и властите в Белград са се разбрали до края юли да бъдат изплатени задълженията на завода – общо 20 милиона евро за ток и газ. 

Белградското издание "Блиц" цитира думите на Вучич, че Цветан Василев трябва да се засрами за това, че не е платил сметките за електроенергия и газ на неговата стъкларска фабрика в Парачин. Според изданието премиерът не подбирал думите си, с цел да демонстрира намерението на правителството да не толерира дълга на компанията за ток и газ: 
Ще говоря със служителите на завода, но няма да позволя да блокират магистралата, след като собственикът дължи 20 млн. евро. Заводът тази година не е платил нито една сметка за тока, а собственикът и ръководството на фабриката започнаха кампания срещу държавата. Трябва да се срамуват.

Сърбия няма да се откаже от затварянето на кранчето за газ и от спирането на тока, ако Василев, за който има международна заповед за издирване в България заради финансови злоупотреби, не намери пари да си плати дълга, отбелязва изданието.

Вучич е категоричен, че "Сърбиягаз" и Националната електрическа компания ЕПС трябва да бъдат печеливши, а българският олигарх не иска да плаща и така печелел: 
Няма да позволя олигархът да слага пари в джоба за сметка на държавата. Искате да му опростим 20 млн. евро, за да бъде успешен, а всички ние да бъдем будали. И ако не стане това, работниците ще излязат на магистралата Белград–Ниш. Твърдя, че няма да го направят.

Според "Курир" съветниците от икономическия екип на президента Томислав Николич защитават Цветан Василев. Изданието посочва, че Василев бил близък със съветниците на Николич – Предраг Мигич и Павле Башич. Най-вероятно стъкларската фабрика в Парачин ще произвежда и бутилките за ракията на сръбския президент – прослуватата "Томовача". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна