Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Селимски – блестящ като Фигаро, Онегин, Ренато…

БНР Новини
Снимка на Асен Селимски с автограф за Ячо Каракашев.23 февруари 1981 г.
Снимка: Държавен архив - Плевен
Това са едни от най-ярките сценични превъплащения на Асен Селимски по всеобщо мнение. Фигаро от „Севилският бръснар“ сякаш е абсолютният връх в артистичната му кариера. Прочутият ни баритон се е появявал в тази роля над 150 пъти, а преди повече от 50 години тъкмо с нея спечели на мига публиката в Софийската опера. Златният медал пък от първото издание на конкурса за млади оперни певци през 1961 бе съпроводен с признанието на Тоти дал Монте: „Не съм виждала подобен Фигаро! Селимски е изумителен! Чака го бляскаво бъдеще…“ 

Пророчески се оказаха думите на знаменитата певица. В продължение на няколко десетилетия Асен Селимски бе едно от лицата на българския оперен театър. Едно от най-запомнящите се лица. Взривяваше публиката с великолепните си преобразявания в родните, а и в престижните европейски театри. Като Онегин Селимски предизвика фурор на реномирания фестивал в Глайндборн в края на 60-те години.
В английския печат се надпреварваха да редят суперлативи, наричайки българина „роден аристократ“. „Чуден глас- красив, гъвкав, тембрист баритон, а сценичното майсторство на певеца спира дъха на публиката“, пишат в Обзървър ревю през лятото на 1968. Спор няма, сравняваха дарбата на Асен Селимски с вулкан от певчески блясък, артьорско великолепие и сценичен чар. Извайваше образите с рядък усет за драматургичните акценти. Напипваше точните нюанси, тъй че героят оставаше дълго негова запазена марка. Цял набор от подобни образи има Асен Селимски в артистичния си портфейл: Фигаро, Онегин, Ренато, граф Ди Луна, маркиз Поза, Белкоре, Ескамилио…Удивително ярко са се врязали в съзнанието. При това с неотменните за Селимски изисканост и благородство.

В съботната вечер ще си припомним с маестрото някои от тях. Преди дни Асен Селимски навърши 85 години. Нека е жив и здрав! И макар да твърди, че рядко се улавя в носталгични спомени, убедена съм: сцената винаги ще му липсва! Ароматът й, тръпката, грейналите очи на публиката…Неговата публика! Затова пък утеха, а и гордост за проф. Селимски са учениците му. Някои от тях намериха своя път към голямата сцена. Не забравят обаче професора. Обаждат му се, споделят успехи и тровоги…

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ ще честитим рождения ден на Асен Селимски с паметен спектакъл на „Бал с маски“ от Верди, състоял се в Софийската опера в края на 1965 година. Селимски е неотразим в коронната си роля на Ренато, а в звездната компания са Любомир Бодуров, Юлия Винер, Надя Афеян…С участието на хора и оркестъра на първия ни оперен театър. На диригентския пулт - Руслан Райчев.


Съдържание на операта "Бал с маски" от Верди

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна