Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кале министрите на вътрешните работи на Франция и Великобритания ще подпишат споразумение за овладяване на имигрантската криза

Нелегални имигранти в Кале пресичат загражденията към влаковете, преминаващи под Ламанша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кале министрите на вътрешните работи на Франция и Великобритания ще подпишат споразумение за сътрудничество за овладяване на имигрантската криза. През юли над 107000 имигранти са били засечени по границите на ЕС.
Споразумението, което ще подпишат днес в Кале френският вътрешен министър Бернар Казньов и британската му колежка Тереза Мей, е смятано от френската страна за важен етап  и знак за повече ангажираност на Великобритания по имигрантската криза. Документът предвижда засилване на наблюдението в района на Ла Манша и на сътрудничеството за разкриване на нелегалните канали за прехвърляне на имигранти.

Париж и Лондон ще положат усилия и за подобряване на хуманитарните условия за прием на бежанци. В момента в Кале те са около 3000. Очаква се да се увеличат местата в приемния център за бежанци, който засега дава храна и подслон на няколкостотин имигранти, с предимство за жените и децата.

Двамата министри ще се срещнат с работещите в района хуманитарни асоциации и ще посетят Евротунела, където наблюдението беше подсилено след масовите опити на имигранти да преминат нелегално в Англия, при което девет души досега загубиха живота си. В началото на август британското правителство отпусна 10 милиона евро за сигурността и наблюдението на тунела под Ламанша.

Двете страни ще настояват и за отблокиране на еврофондове за овладяване на имигрантската криза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени