Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 4 хил. души с ревматични заболявания остават без лечение заради новите изисквания на НЗОК

Снимка: БГНЕС

Около 100 000 души у нас страдат от ревматични заболявания. 4000 пациенти обаче остават без възможност за лечение заради новите изисквания на Здравната каса. Промените са били приети, без да бъдат съобразени с предложенията на пациенти и лекари, заявиха от пациентски организации.

Наредба на Здравната каса ограничава медицински процедури за ревматично болните и не покрива необходимите изследвания за лечението с биологични медикаменти. За да имат достъп до лечение с тези лекарства, пациентите трябва да са диспансеризирани, но лекарите не могат да изпълняват диспансеризацията, обясни Анета Драганова от Асоциацията на пациенти с ревматоиден артрит. 

При биологична терапия пациентът трябва четири пъти годишно да посещава ревматолога. Диспансеризацията предполага два пъти. Ограничените изследвания предполагат глоби на лекарите.

Здравната каса е върнала досега документите на 33-ма пациенти, кандидатстващи за лечение с биологични медикаменти, защото не отговарят на новите изисквания. Според Боряна Ботева от пациентската организация Касата печели от този хаос:

Тези лекарства струват около 2000 лева месечно средно. Значи можете да си направите сметка за 33 души колко ще спести Касата за един месец. Здравната каса в стремежа си да спести едни 60-100 хиляди лева на месец, тя създава инвалиди. 

Ревматоидният артрит и разновидностите му не са включени в диспансеризацията. Така 2000 души, които са на биологични медикаменти отпадат от лечението, обясни още Ботева. Хората с новооткрит ревматоиден артрит изчакват две години, за да имат шанса за биологично лечение.

В отговор на обвиненията за липса на диалог от Националната здравна каса уточняват, че в последните 2 месеца са проведени четири срещи с националния консултант по ревматология и председателя на Българското дружество по ревматология. Районните здравни каси са уведомени за влезлите в сила нови изисквания за лечение с биологични медикаменти. Те ще се прилагат само за пациентите, подали молби след 27-и август.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна