Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският парламент ще дебатира без вот за приема на бежанци във Франция и Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във френския парламент ще се проведат дебати без вот за приема на бежанци във Франция и Европа. Париж се ангажира с приема на 2400 мигранти за две години. Вчера депутати и сенатори обсъдиха въздушната намеса на Франция в Сирия.

До няколко седмици Франция ще нанесе първите си въздушни удари по обекти на "Ислямска държава" в Сирия. Това съобщи пред радио "Франс ентер" френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, ден след парламентарните дебати по темата. "Ударите са необходими" - заяви пред депутати и сенатори премиерът Манюел Валс. Той изключи всякаква сухопътна намеса на Франция в Сирия и компромиси с Башар Асад. Въпреки единството относно борбата с тероризма и ислямисткия екстремизъм парламентаристите от десницата критикуваха управляващите за непоследователна и неефикасна политика срещу "Ислямска държава".
Днес дебатите ще продължат без вот с темата за приема на бежанците във Франция и Европа. Атмосферата на дискусиите се очертава напрегната. Очаква се премиерът Валс да обяви допълнителни средства за настаняването на мигрантите, след като тези дни правителството обеща по 1000 евро за всяко открито място.
Депутати от десницата настояват в контекста на миграционната криза да бъде обсъдено бъдещето на Шенгенската зона и движението на неевропейците в нея. Те предлагат и даването на специален временен статут на бежанци от войната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени