Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висш американски военен: Болницата в Кундуз е ударена по погрешка

Джон Кембъл по време на изслушването в Сенатската комисия по въоръжените сили
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Високопоставен американски военен определи като "грешка" нападението срещу болница в Афганистан. Пред сенатска комисия генерал Джон Кембъл обяви, че САЩ носи пълната отговорност за провеждането на атаката, която отне живота на 22-ма пациенти и медицински служители в Кундуз.

Генерал Кембъл, който ръководи съюзническите войски в Афганистан, посочи, че отряд по специалните операции е бил в близост и е разговарял с пилотите от самолета, който е нанесъл удара:

Нека да сме наясно, решението за извършване на въздушния удар е решение на Съединените щати, взето е от американското командване. Болницата е била ударена погрешка. Ние никога не бихме умишлено набелязали за мишена защитена медицинска сграда.

Генералът увери, че пълният доклад по едно от най-големите поражения на цивилни вследствие на американски огън ще се появи след края на разследването, но не поясни в какъв срок. Също така не стана ясно и дали американските пилоти са се целили в друг обект или мишена е била сградата болницата, без те да са знаели, че това е медицинско заведение.

По време на изслушването в Сенатската комисия по въоръжените сили в залата протестираща скандира "Бомбардирането на болници е военно престъпление!".

Междувременно генерал Джон Кембъл заяви, че ситуацията в Афганистан налага промяна на плана за изтегляне на американските военни. Президентът Барак Обама, за който пълното изтегляне оттам е един от ключовите приоритети, смята след 2016-а да остави контингент от около хиляда военнослужещи. Към момента те са близо 9800 души.

Главнокомандващият коалиционните сили в Афганистан, без да влиза в конкретика, препоръча повече военнослужещи заради нуждите от обучение и подсилване на местните сили.

АП допълва, че както секретарят по отбраната Аш Кратър, така и държавният секретар Джон Кери вече са подчертали важността от продължаване на антитерористичните кампании в Афганистан дори и след 2017 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна