Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените и децата в бежанския лагер край френския град Кале ще получат отопляеми палатки

| обновено на 22.10.15 в 12:03

Жените и децата в бежанския лагер край френския град Кале ще получат отопляеми палатки до края на седмицата. Вътрешният министър Бернар Казньов заяви, че мерките са в защита на шестте хиляди души в лагера от ниските температури и приближаващата зима. 

Повечето от мигрантите бягат от конфликти и бедност в Африка, Близкия изток и Афганистан и се опитват да стигнат до Великобритания през канала под Ламанша.

С наближаването на зимата подслоняването (на мигрантите) е спешен въпрос - заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов при посещението си в Кале, където около 6000 мигранти обитават т.нар. "джунгла" - бежанския лагер край Ламанша. Министърът обеща до края на годината да бъдат осигурени 2000 места за подслон. На първо време ще бъдат предоставени затоплени палатки за около 400 души. Част от тях трябва да бъдат издигнати до края на седмицата, за да приютят жените и децата.

Центрове за настаняване се подготвят и в други райони на Франция, където мигрантите ще бъдат преместени. Онези, които откажат тази протегната ръка и продължат напразните и опасни опити да преминат във Великобритания, са застрашени от експулсиране и съдебни санкции, каза Казньов. Той обяви изпращането на още 460 полицаи, които да охраняват района от безредици и опити за преминаване под Ламанша. Това е единственият начин да се овладее ситуацията, смята министърът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени