Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създателят на нискобюджетната авиокомпания EasyJet връчи в Кипър чекове за по 10 000 евро за бизнеспроекти

31 бизнеспроекти получиха чекове за по 10 000 евро в Кипър от създателя на EasyJet
Снимка: Бранислава Бобанац

Милиардерът филантроп сър Стелиос Хаджийоану връчи чекове за по 10 000 евро за бизнеспроекти, които се осъществяват заедно от кипърски гърци и кипърски турци. Отпуснатата от него безвъзмездна финансова помощ за общ бизнес на двете общности в разделения Кипър достигна 2 млн. евро.

Наградите на сър Стелиос, създателят на нискобюджетната авиокомпания EasyJet, основател и собственик на империята EasyGroup, са за стартиращ съвместен малък бизнес на кипърски гърци и кипърски турци. Победителите тази година са 31 смесени екипа, избрани от благотворителната фондация “Стелиос” от рекордния брой от 116 кандидати. С полученото безвъзмездно финансиране от по 10 000 евро те ще развиват проекти в областта на бизнеса, науката, културата, спорта в двете части на разделената от 41 години страна. Сред тях са съвместни ресторант, пекарна, кафене, магазин, двуобщностен хор и двуобщностна театрална трупа, детска градина, художествена галерия, центрове за сърф и колоездене и други.

Вече седем години сър Стелиос насърчава чрез благотворителната си фондация бизнес контактите и съвместната дейност между кипърските гърци и кипърските турци, в полза на  мира и повторното обединение на страната. За тази подкрепа той е раздал вече 2 млн. евро. Догодина общата сума на наградния фонд ще бъде увеличена на 500 000 евро, като чекове от по 10 000 евро ще получат 50 съвместни екипа.

Този благотворителен проект е един от моите начини за погасяване на дълга ми към обществото, заяви сър Стелиос по време на официалната церемония, на която присъства и президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

През март тази година фондацията на милардера откри в Стара Никозия първото в Кипър двуобщностно кафене като център за срещи и съвместна работа на младите предприемачи от двете общности. Предстои откриването на второ такова кафене в северната, окупираната част на кипърската столица.

48-годишният милиардер филантроп сър Стелиос е роден в Атина, но в Кипър са корените на рода му. В официалните класации той се води като най-богатият кипърски бизнесмен, с притежавани активи на стойност 1,7 млрд. долара. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна