Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция засили полицейското присъствие в Кале след поредицата от сблъсъци

Ситуацията във френския пристанищен град Кале става все по-опасна заради зачестилите бунтове на мигрантите от близкия лагер. Трета поредна нощ мигрантски групи нападат силите на реда и се опитват да блокират пътя към пристанището. Досега 27 полицаи са леко пострадали в сблъсъците.
Въпреки че през последната нощ безредиците край Кале бяха бързо овладени, безпокойството на жителите в района нараства. Полицията е изстреляла около 60 сълзотворни гранати, за да разпръсне мигрантите, настъпващи към пристанищния път в опит а блокират движението и да се качват на камиони за Великобритания. Гневът се отприщи след увеличаването на загражденията към тунела под Ламанша. Мигрантите замерват полицията с камъни, импровизирани запалителни устройства и други предмети, за каквито претърсват околните дворове и чупят оградите.
Полицейското присъствие в района е подсилено с 250 души, на място се намират десетина полицейски камиона, но кметът на Кале Натали Бушар моли за съдействието на армията.
Говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде уверява, че се полагат усилия за разкриването на инициаторите на размириците. Подозренията падат върху трафиканти и анархистично настроени антиглобалисти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна