Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на атентатите са 128, а 8 от нападателите са загинали

Франция обяви извънредно положение, границите са затворени

По неофициални данни няма пострадали българи

| обновено на 14.11.15 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Война насред Париж, пишат днес френските вестници за страшната терористична серия през нощта. Тя е погубила най-малко 128 души според последните данни, които не са окончателни. Повече от 200 ранени са спасявани в момента в спешните отделения и следите от кървавата баня са най-страшни сега пред концертната зала "Батаклан", където терористите взеха зрителите за заложници по време на концерт. В залата са забелязани да влизат две съвсем нормално облечени лица, които са открили огън и са избягали. Според френския вестник "Либерасион", очевидец е споделил, че всичко е станало за 10 минути, във въздуха са проехтели над 100 изстрела.

Поне 80 души са загинали там при безмилостна стрелба с автомати и вероятно и гранати. Някои са успели да се укрият до щурма на френските спецчасти, които освободиха няколко десетки. Залата за 1500 души е събрала предимно млади хора, както и заведенията в района, срещу които бяха открити другите 3 стрелби, взели най-малко 30 жертви. 

Едно от оцелелите момичета в смъртоносното нападение в зала "Батаклан" разказа:

Аз бях в публиката. Концертът продължаваше вече около час и тогава започнахме да чуваме много силни шумове, идващи от дъното на залата. След това хората започнаха панически да се опитват да излязат. Ние на трибуните се скрихме  на пода зад седалките и започнахме да пълзим към аварийните изходи. Успяхме да минем през пожарния изход и се скрихме в стая в една от ложите. Барикадирахме се там и чакахме полицията да дойде.

Паралелно е имало три експлозии в центъра на града, в близост до стадиона Стад дьо Франс. Франция беше домакин на приятелска футболна среща с Германия. Френският президент Франсоа Оланд е гледал мача и е бил евакуиран.

Канцеларията на прокурора на Париж е заявила, че 8 нападатели са загинали, след вълната от атентати във френската столица, съобщава Асошиейтед прес. 7 от тях при самоубийствени нападения, а осмият е убит от силите за сигурност при щурма им на концертната зала "Батаклан", където нападателите взеха заложници. Властите съобщават още, че е възможно да има терористи на свобода, затова парижаните са предупредени да не напускат домовете си, докато около 6 000 военни и полицаи - целият състав на силите за сигурност, са мобилизирани да пазят страната.

Заради нападенията, за първи път от 70 години насам, на цялата територия на Франция е обявено извънредно положение. Най-малко 5 линии на парижкото метро не работят. Днес ще бъдат затворени всички учебни заведения, прекъснати са всички спектакли и други програми. Столицата на Франция е блокирана, границите са затворени, таксита превозват безплатно хора до домовете им. Живеещи в кварталите, където се случиха престрелките, се организират в социалните мрежи. С хаштаг  #Отворени врати те предлагат да приютят минувачите по улиците, за да не остават навън.

Според френската телевизия iTele, терористите в Париж са действали, разделени на групи. Едната група е стреляла в различни части на града, след което е нахлула в зала "Батаклан". Другата е дейставала в района на Стад дьо Франс. Според информацията на канала терористите са били млади хора и са говорили френски. Очевидци съобщават, че докато са стреляли по хората в зала "Батаклан", мъжете са викали, че това е отмъщение за Сирия.

Все още нито една терористична организация не е поела отговорност за терористичните актове.

По неофициални данни на "Хоризонт", до този момент няма данни за пострадали българи, посолството ни в Париж все още обобщава информацията.

В звуковия файл може да чуете цялата кореспонденция на Юлия Талева от Париж.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна