Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските власти с равносметка на среднощната безпрецедентна антитерористична акция в цялата страна

Снимка: facebook.com/EuropeanCommission

Точно на обед Франция, а с нея и Европа, притихнаха минута мълчание в памет на 129-те жертви на терористичните атаки в Париж. Часовете преди поклонението бяха предшествани от небивала по мащаби акция на френските антитерористични служби.

Докато разследването на атентатите се насочва към Белгия и издирването на един от съучастниците, Салах Абдеслам, френските власти правят равносметка на среднощната безпрецедентна антитерористична акция в цялата страна. Извършени са 168 обиска и 23 ареста, иззети са над 30 оръжия. Сред задържаните има роднини на един от последните идентифицирани терористи, Сали Амимур, който се е взривил в зала "Батаклан".

Това е само началото... Републиката ще унищожи терористите, каза френският вътрешен министър Бернар Казньов малко преди цяла Франция да притихне в минута мълчание в памет на жертвите.

Транспортът в Париж беше спрян, ефирът на Радио Франс също замлъкна. Френските ученици се събраха в училищните дворове, за да бъдат заедно в минутата за памет. Преди това те бяха приканвани да изразят с рисунки или думи емоциите си от драмата.

Президентът Франсоа Оланд избра Сорбоната за мига на поклонение, придружаван от премиера Манюел Валс и министъра на образованието. Веднага след това на Площада на Републиката в Париж стотици хора запяха Марсилезата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна