Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия да се ангажира повече в борбата с Ислямска държава, призова френския президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд призова Германия да се ангажира повече в борбата срещу Ислямска държава по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел

"Бих искал Германия да се ангажира повече в действията в Сирия и Ирак... Ще бъда внимателен към думите на канцлера Меркел - ако тя може да отиде по-далеч (в ангажиментите), това ще бъде добър знак". Така се изказа френският президент Франсоа Оланд на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел след срещата им, посветена на перспективите за широка световна коалиция срещу "Ислямска държава". "Мерките за контрол в ЕС не са достатъчни, трябва да се атакува изворът" - добави той.
"Ислямска държава не може да бъде победена с думи, трябва да се борим с военни средства" - отбеляза от своя страна Меркел, уверявайки, че Германия "ще реагира бързо". Тя потвърди засилването на германската военна помощ в Мали, за да се облекчи мисията на Франция. 
На дневен ред в разговора бе и мигрантската криза, обвързана с темата за тероризма след разкритията, че поне двама от атентаторите в Париж на 13.11 са проникнали в Европа като бежанци. "Много хора са дошли в Европа именно бягайки от изтребленията в Сирия, наш дълг бе да ги приемем, но за съжаление терористите могат да минат по пътя на бежанците" - каза президентът, наблягайки на важността да се засили европейският контрол на външните граници и сътрудничеството с Турция за регулирането на миграционната вълна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна