Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна Еко Коледа в свиленградкото село Мезек

На днешния Никулден свиленградското село Мезек посреща поредната Еко Коледа. Празникът се организира от Сдружение „Мезек”,  община Свиленград и НЧ „Изгрев1921” при село Мезек . Инициативата е с благотворителна цел, каза  председателят на Сдружение "Мезек" инж. Веселина Щерева.

След като общината в Свиленград спечели няколко проекта, сред които и особено мащабен за реставрация и създаване на атракцион на средновековната  крепост и тракийската гробница, създаването на сдружение в селото бе продължение на една кауза - Мезек.

Благодарение на Сдружението "Мезек" и на фирми-спонсори тази година отново се организира Еко Коледа.

От събраните в предходни години средства от Еко Коледата в Мезек, беше изградена екопързалка с дървена барака и навес, проектира се и се изпълни реплика под формата на монумент на известния глиган, който е открит в могилата на  тракийската гробница от IV век. Бяха направени и архитектурни колони на входа на селото, изграден бе и малък пъстроцветен  екобазар в центъра на Мезек, където местните производители могат да  продават продукцията си, каза инж. Веселина Щерева.

На днешната Еко Коледа посетителите и гостите на празника могат да открият щандове с ĸeбaпчeтa, ĸюфтeтa, луканки, дoмaшнo пpигoтвeни вити бaници, дecepти, дoмaшнo пpoизвeдeни cлaдĸa, лютeници, пaĸeтиpaни ядĸи,  бoгaт избop oт винa, еко чанти, сапуни и какво ли още не. Както всяка година така и тази, неизменна част от Еко коледата е е и ĸoнĸypca „Meзeшĸo лyдo винo”, в ĸoйтo ще бъдат отличени и нaй-дoбpитe винa, a yтвъpдeни cвилeнгpaдcĸи винoпpoизвoдитeли ще оценяват  ĸaчecтвaтa нa винeнитe пpoдyĸти. Целият празник е съпроводен от богата музикална програма. Тази година  събраните средства ще се използват за ремонт на оградата на църквата  „Св. Атанас” в селото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна