Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки срещу финансирането на терористите ще обсъжда ЕКОФИН

Снимка: архив

Инициативата на Франция за решителни действия срещу финансирането на терористичните организации се очаква да бъде посрещната предпазливо от европейските институции и страните членки на предстоящата утре среща на финансовите министри от Европейския съюз, прогнозира "Юрактив". Очаква се министрите да обсъдят разнообразните похвати на терористите за привличане на финансиране, както от територията на Европа, така и извън Стария континент. Сред тях са трансфера на злато и ценни метали, а също и нелегалната търговия с културни ценности, откраднати от Ирак и Сирия. Не на последно място сред методите на екстремистите са електронните разплащания и дори виртуалните валути като биткойн. 

За първи път тази тема се поставя на обсъждане на ниво министри, след като преди коледните празници френският министър на финансите Мишел Сапен внесе предложенията си пресичане на пътищата за финансиране на терористичните групировки. Според някои източници обаче Австрия е изразила резерви по повод някои правни аспекти на френските предложения, докато Великобритания пък е предупредила за опасност от свръхрегулация в някои области като виртуалните валути например. 

Европейската комисия смята да представи план за действие през февруари, очертаващ мерки в краткосрочен план. Според представители на европейската администрация обаче все още е твърде рано да се говори за "по-строго законодателство". Новите правила трябва да постигат "точния баланс", за да се избегне прекалена регулация, категорична е Ванеса Мок, говорител на Еврокомисията по финансовите въпроси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна