Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозеф Доул лансира временно изключване от Шенген при провал с мигрантите

Жозеф Дол
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от Европейския съюз, които не се справят добре с имиграционния поток, трябва временно да бъдат изключени от Шенгенското пространство, заяви председателят на европейската народна партия Жозеф Доул. Той упрекна Гърция, че не регистрира надлежно пристигащите мигранти от Турция, като посочи, че досега е въведена само една от планираните пет "горещи точки" по гръцките острови: 
Трябва да насочим усилията си за прилагане на съществуващата правна рамка, в това число първата и втората Европейска програма за миграцията, в които са заложени действия за належащите проблеми като бързата процедура за предоставяне на убежище, функциониращ механизъм за връщане на бежанци, както и подходящи условия за настаняване на търсещите убежище. Страните членки носят отговорност за прилагане на съществуващите закони. Онези, които не изпълняват задълженията си, трябва да бъдат изключени временно от Шенгенското пространство. 

Задълбочаването на кризата с мигрантите в Европа предизвика напрежение сред страните членки, като особено ясно проличаха различията по въпроса между десноцентристките и левоцентристките формации. В средите на Европейската народна партия се забелязва по твърди подход, докато социалистите предпочитат по-умерени действия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна