Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Попов: Не сме се договаряли с ръководството на МВР за редуциране на социалния пакет на служителите

Валентин Попов
Снимка: БГНЕС
Няма договорка между синдикатите в МВР и ръководството за редуциране на социалният пакет на служителите, съобщи пред "Хоризонт" Валентин Попов от Синдикалната федерация в МВР. В проект за изменение на Закона за МВР се предвижда отпуските на служителите да се намалят с 5 дни, а заплатите при пенсиониране да станат максимум 12. Промените касаят новопостъпилите служители.

Намаляване на размера на платения годишен отпуск, за което мотив определено не срещам в тези така наречени "мотиви" и трябва категорично да отхвърля, че тези две неща се предлагат в синхрон с постигнати договорености. Няма към момента постигнати договорености със синдикалните организации в МВР, доколкото на мене ми е известно, които да касаят редуциране по някакъв начин на социалния пакет, заяви Валентин Попов.

Според лидера на Синдикалната федерация в МВР готвените промени ще доведат до безпокойство в системата:

Първо, редуцирането на размера на платения годишен отпуск няма как да не доведе до безпокойство сред служителите, доколкото мотиви за това наистина не са посочени. В т.нар. "мотиви" към проекта не е записано каква е идеята, защо, кое го налага, кое го прави необходимо. Второто, това позоваване на някакви договорености със синдикалните организации също ще доведе до безпокойство, доколкото съвсем спокойно може да предизвика съмнение за някакво задкулисно договаряне между синдикатите и ръководството на МВР, нещо, което поне доколкото на мене ми е известно, не се е случило. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна