Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 април – Международен ден на ромите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес отбелязваме Международния ден на ромите. По този повод двама вицепремиери – Ивайло Калфин и Томислав Дончев, както и представители на Европейската комисия, ще участват в конференция в София, на която ще се обсъжда как ромската интеграция може да бъде подкрепена с пари от европейските фондове.

В силистренското село Бабук Международният ден на ромите ще бъде отбелязан с богата програма в салона на местното читалище с участието на деца и ученици от ромския етнос. Нурай Наимова, експерт по етнически и демографски въпроси в община Силистра, припомни:
Проявата се организира под мотото "Слънцето свети за всички". 8 април е известен като Ден на ромското пробуждане. Знае се, че на този ден през 1971 година започва Първият световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. 

За Деня на ромите от общината ще подарят на местното читалище "Дочо Михайлов" фотоапарат и книги за обогатяване фонда на читалищната библиотека.

В Шумен Международният ден на ромите ще бъде отбелязан с традиционното шествие на файтони и каруци от Народното читалище "Екипе" до площад "Кристал". Пред Паметника на загиналите във войните шуменци ще бъдат поднесени венци и цветя, след което ще се проведе конкурсът "Мис и Мистър Рома 2016".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна