Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урош Лайовиц: Чувствам се прекрасно с този оркестър, защото ние се разбираме чудесно. Вие имате едни от най-прекрасните гласове на световната сцена...

Диригентът Урош Лайовиц
Снимка: sofiaphilharmonie.bg
Чувствам се прекрасно с този оркестър, защото ние се разбираме чудесно. Вие имате едни от най-прекрасните гласове на световната сцена... Това каза Урош Лайовиц на Елена Хубанова след една от репетициите на „Стабат Матер” от Дворжак. От години работи като постоянен гост-диригент на Софийската филхармония и поставя с тях мащабни музикални произведения - „Кармина Бурана”, Орф, „Месия”, Хендел, „Стабат Матер”, Дворжак... Роден е в Любляна, където завършва дирижиране и композиция. Специализира при Бруно Мадерна и Ханс Сваровски... преподава в Университета за музика и сценични изкуства във Виена… работи с едни от най-известните симфонични и оперни оркестри в Европа.


Този четвъртък ще представим бележития диригент Урош Лайовиц. Ще се спрем на две изяви със софийските филхармоници, които сe превърнаха в събитие в концертното ни пространство. На 28 април прозвуча монументалната творба „Стабат Матер” от Антонин Дворжак, а на 25 февруари на софийския подиум гостува Дмитрий Маслеев с третия клавирен концерт от Сергей Прокофиев, с който стана лауреат и носител на първа награда на конкурса „Чайковски”, 2015. Ще ви предложим разговори и с двамата музиканти. Ще чуете и цялостния документален запис на „Стабат Матер” от Дворжак със солистите Милена Георгиева (сопран), Валентина Куцарова (мецосопран), Михаел Беджай (тенор) и Валери Турманов (баритон) и Филхармоничния хор, подготвен от Славил Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна