Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Neon Lies: даркуейв от Загреб в София и Пловдив

| обновено на 08.06.16 в 17:38 БНР Новини
Снимка: дизайн на плаката Ангел Додов

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” ви е подготвил двудневен даркуейв хепънинг на 8 и 9 юни, съответно в клуб „Мазе” (София) и Post-Culture Stage (Пловдив). Поводът е турнето на хърватския музикант Горан Лаутар, пътуващ за първи път под името Neon Lies.

Neon Lies е даркуейв /минимал синт пънк проект на Горан Лаутар, когото познаваме най-вече покрай бандите му Modern Delusion и The Celetoids, но също и от участието му в други загребски ъндърграунд формации от близкото минало като The Babies, Welcomin’ Committee In Flames и Dykemann Family. Т.е., тук иде реч за богат опит в областта както на по-мрачните жанрове, така и на гаражния рокендрол и нойз-пънка. Със своето хърватско-японско трио Welcomin’ Committee In Flames Лаутар вече е бил в България, да припомним (отново в София и Пловдив в далечната 2009 г.).

Neon Lies е най-новото превъплъщение на Лаутар, с което музикантът дълбае и в класиката от златните години на даркуейва, но и в не по-малко мрачното бъдеще. А що се касае до историята на „Аларма Пънк Джаз” и някои всеобщи любимци, нека не пропускаме факта, че в началото на годината Лаутар представи Neon Lies на съвместен концерт именно с италианците Soviet Soviet от Пезаро.

дизайн на плаката Ангел ДодовСпециалните гости и на двата концерта на Neon Lies - и в София, и в Пловдив - са Saturated Pixels, или поименно - Любомир Брашненков  и Ангел Додов. И двамата са участвали нееднократно на първите издания на „Аларма Пънк Джаз” с предишни свои формации - „Осил Амук”, „Способ”, „КсеТоФон”, „Под дъжда”, „Котки под коли” и други. Миналият месец Saturated Pixels ремиксираха всеобщите любимци Doesn’t Frogs, а съвсем скоро очаквайте и дебютното EP на дуото – Photons. Миниалбумът ще излезе със съдействието на Иван Шопов /COOH / BALKANSKY/ през неговата платформа ABCD.

И още един висок гост за софийския концерт днес: Rosenquarzexpress е другият български проект, който ще оформи вечерта. Корените на проекта, който съчетава психеделик рок, дрийм-поп, даркуейв, минимализъм и блус рифове, са от Мюнхен, където Илияна Бешкова (глас, китара и автор на песните) живее през последните двайсет години. На българска територия Rosenquarzepress (като соло- или трио пърформанс) е бил съпорт-група на формации като Dirty Beaches, Hugo Race Fatalists, Zea, No Joy и Monozid. Очаква се в проекта да се включат и специални гости, сред които Пенчо Попов-Чугра и Нели Воева.

Билети от 7 лв за концерта в София още има в Eventim, ще има и на входа на клуба (по 10 лв), а за Пловдив утре входът е със символично дарение от 5 лв за подпомагане на есенното издание на „Аларма Пънк Джаз”. Вратите и двата дни отварят в 21.00 ч, а началото е в обичайния час на „Аларма” 21.30.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна