Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничните пунктове между Турция и България остават затворени от турска страна

| обновено на 16.07.16 в 10:47

Граничните пунктове между Турция и България остават затворени от турска страна. От 5.00 часа тази сутрин на „Капитан Андреево“ турските власти пропускат само товарни автомобили, в посока България.

Официално и трите пропускателни пункта „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново“, са затворени от турските власти в посока България. От „Гранична полиция“ обявиха пред „Хоризонт“, че на турския пункт „Хамзабейли“, който се намира срещу българския пункт „Лесово“, се пропускат в посока Турция само турски граждани.

Няма данни за присъствие на военна техника и армейски части по контролните пунктове, няма и напрежение. На някои от КПП от турска страна има по няколко чакащи автомобили, които не могат да влязат в България.

От българска страна на границата е усилено присъствието на полицаи. Освен на пунктовете, повече униформени има и по протежение на "зелената граница". От МВР призовават българските граждани, които все още имат намерение да пътуват към Турция, да отменят своите планове.

Спокойна е обстановката на граничен пункт „Лесово“. През пункта няма почти никакво движение, не се движат нито леки коли, нито тирове, предаде по-рано кореспондентът на БНР – Даниела Костова.

От българска страна пред пункта има спрели около 20 автомобила и микробуса, 14 от тях са пълни с молдовски туристи, които са тръгнали на почивка в Истанбул. Те са пристигнали около 3.00 часа тази нощ, съобщи още кореспондентът на БНР. Обяснено им е било, че могат да влязат, но е за предпочитане да изчакат, тъй като турските гранични служби не пропускат движение към България. Движение на тирове почти няма. Бариерата от българска страна е вдигната, но желаещи да преминават няма.

Вече няколко тира са преминали от турска територия на българска през ГКПП „Лесово“. След като бъде пропусната колоната, която се е натрупала от снощи, турските гранични служби ще прекратят работа.

Движението от граничния пункт "Капъкуле" за България е изцяло блокирано. До 10.30 часа бяха пропускани автомобили и автобуси, но по решение на турските власти трафикът е спрян. За Турция през ГКПП "Капитан Андреево" могат да преминават всички превозни средства, но от турска страна има струпване на превозни средства, които от снощи са блокирани там.

От автогарата в Хасково възобновиха курсовете на пътническите автобуси към Турция.

По-рано кореспондентът на БНР в Хасково – Дора Атанасова сигнализира, че наши превозвачи са възпрепятствани от случващото се в Турция. Автобусът от Истанбул, който е трябвало да пристигне в 5.30 часа на автогарата в Хасково, не е дошъл. Около 2.00 часа през нощта от Хасково е потеглил автобус, който изпълнява редовни курсове от Пловдив за Истанбул, но след около час и половина същият автобус се е върнал в Хасково. В региона обстановката е спокойна.

Няма чакащи коли пред граничния пункт „Малко Търново“, нито от турска, нито от българска страна.

Три леки автомобила с българска са се опитали да преминат през граничния пункт, но не са успели и са се върнали. От „Гранична полиция“ припомнят, че ограничението е въведено то турска страна, а от българска страна се пропускат превозни средства.


В звуковия файл можете да чуете подробности от извънредното студио.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна