Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарните британски пънкари The Membranes започват първото си балканско турне от „Аларма”

БНР Новини
The Membranes
Снимка: личен архив на групата

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев” навлезе в 16-ия си сезон (есен 2016) още преди лятото да е изтекло и на 6 септември от 21 часа в столичния клуб *Mixtape 5*, B-Side ви готви среща с живите легенди от родината на пънка и пост-пънка The Membranes.

The Membranes от Блекпул са безспорно една от най-разпознаваемите и едновременно с това една от най-атипичните и отвъджанрови пост-пънк банди на британската сцена - от 77 година насам. Фронтменът им Джон Роб навярно ви е добре познат и от Goldblade и от удивителния музикален сайт Louder Than War, който е едно от редките доказателства, че адекватната музикална журналистика is not dead.

Голямото завръщане на The Membranes (след 26-годишна пауза) беше с албума Dark Matter/Dark Energy (2015), песните от който в последствие са в процес на развитие във варианти с естонски хор, както и в ремикси от Manic Street Preachers, Einsturzende Neubauten, Bad Seeds, Therapy, Killing Joke, Phillip Boa, Reverend And The Makers, Keith Levene, The Pop Group, Godflesh, Clint Mansell, Cosey Fanni Tutti и много други. А ако „концептуален пънк албум“ ви звучи като оксиморон, чуйте Dark Matter/Dark Energy - един от редките примери в звукозаписната индустрия за перфектна симбиоза между суров пънк и атмосферичност, със съответните разклонения към астрономията и философията, без това да го прави натруфен и да го отдалечава от всесилната енергия на трите акорда.

Първoто балканско турне на The Membranes започва именно от „Аларма Пънк Джаз”. С тях пристигат и SIZ („Самоуправна Интересна Заедница”), една от знаковите македонски пост-пънк/гараж-рок банди от поколението непосредствено след Bernays Propaganda.

Билети има в мрежата на Eventim, а ще има и на входа на клуба преди концерта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна