Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив се откри 72-рият технически панаир

Над 600 фирми от 33 държави участват в есенното изложение, открито от Божидар Данев

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, който откри 72-рия Есенен технически панаир в Пловдив, приветства решението на организаторите да акцентират върху иновациите и високите технологии. Във форума участват над 600 изложители от 33 държави. Обособените специализирани изложби са единайсет.

По думите на Божидар Данев, българската икономика изостава от другите европейски страни по отношение на високите технологии и иновациите: Индикатор за това е фактът, че страната ни продължава да експортира основно суровини и стоки с ниска добавена стойност. Да не забравяме, че България е с традиции в машиностроенето и роботиката, а именно тези сектори започват все по-осезаемо да възвръщат позициите си не само на българския, но най-вече на международните пазари.

Страна - партньор на изложението е Чешката република. За първи път през 2015 година стокообменът между България и Чехия надхвърли 1 милиард евро и тенденцията е да се увеличава, отбеляза посланикът на Чехия у нас Душан Щраух.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна