Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дълги опашки от желаещи да гласуват в Турция

| обновено на 06.11.16 в 19:47

В този час трябва да приключи гласуването в Турция за български президент и на националния референдум. В повечето секции обаче ще се стигне до удължаване с един час на процеса на гласуване, както позволява законът.  Причината - дългите опашки от желаещи да гласуват.
Председателите на секционните избирателни комисии трябва да преценят колко още хора могат да упражнят правото си на глас в рамките на един час и да ги пуснат в секциите. Останалите чакащи просто няма да могат да гласуват. По последни данни и от Генералното ни консулство в Истанбул към 17.00 часа българско време избирателната активност там и в Бурса е била около 13 000 души. Стълпотворенията пред секциите се дължат на драстичното намаляване на броя им в Турция - от 136 на последните парламентарни избори до 35 сега. Охраната е видима - мъже и жени-полицаи в униформи. 
Попълването на декларации извън секциите беше спряно преди около два часа и половина по указание на ЦИК. 
Само един от доброволците призна, че тази дейност се организира от изселническата организация "Балгьоч". Останалите или не коментираха, или казваха, че помагат по самоинициатива.

В цяла Турция са отворени общо 35 секции, със 100 по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори. Само в района на Бурса намалението е почти 6-кратно, като са отворени 8 секции, докато през 2014 г. те са били 45.

В интервю за Програма „Хоризонт“ лидерът на една от изселническите организации в Турция Юксел Юзкан заяви, че вижда противоречие в превръщането на избирателното право в граждански дълг. Той очаква значителен спад на избирателната активност в Турция, като в Бурса тя се очаква да достигне между 10 и 15 хиляди гласа – почти двойно по-малко в сравнение с  последните парламентарни избори, когато около 30 хиляди души са упражнили правото си на вот.

Тези очаквания се потвърждават от пратеника на БНР Деян Йотов, който свидетелства, че едва 100-120 души са гласували до момента (10 часа българско време) за президент в една от секциите в Бурса, като от тях около 1/3 са решили да участват и в референдума. Тази избирателна активност е два пъти по-ниска в сравнение с предходните парламентарни избори.

Заради намаления брой секции се очакват опашки и напрежение, но Юзкан подчертава, че той и колегите му полагат грижи за спокойно и прозрачно протичане на изборния ден по правилата. За това допринася и умереното полицейско присъствие в района на секциите.

Очакват се големи затруднения, свързани с транспортирането на избирателите, като част от тях трябва да пропътуват над 100 километра за да гласуват. В секцията в град Караджа бей през първите 3 часа на изборния ден са гласували само 30-ина души, но там се очаква да пристигнат гласоподаватели, пропътували 120 километра, за да пуснат гласа си. Изселническите организации координират транспортирането на избиратели с подкрепа на местните кметства.

Наблюденията на нашия пратеник в Бурса показват, че са налице и трудности при попълването на декларациите на български език от гласоподавателите, но за справянето с това предизвикателство е създадена организация за подкрепа от доброволци-преводачи. Освен това са регистрирани и проблеми във връзка с употребата в изборните секции на турски език.

Според Йотов избирателите в Турция гласуват за европейското бъдеще на България, но се оплакват, че информационната кампания за референдума не е достигнала до тях.

Интервюто на Деян Йотов с Юксел Йозкан и кореспонденция от Бурса можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна