Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Здравков: Няма нарушения при издаването на разрешенията за строеж в столичния район "Младост"

Арх. Здравко Здравков
Снимка: БГНЕС

Няма нарушения при издаването на разрешенията за строеж на жилищните сгради в столичния район "Младост" през на тази година. Това показа проверката на главния архитект на София Здравко Здравков
Според него, проблемът със застрояването в София  ще бъде решен с новия Общ устройствен план на Столичната община.
За тази цел, обаче, Народното събрание трябва да направи промени в Закона за устройството и застрояването на общината, каза арх. Здравков:
Темата е болезнена. Ние се опитваме по всякакъв начин да спазваме закона, опитвам се да чуя мнението на хората. Възложил съм да се направи един анализ на собствеността, тоест да видим къде има възможни терени, които са общинска собственост, да се направи един анализ на проблемните имоти, които наистина попадат в градинки, попадат много близко до блоковете. Спекулирането с думи като мораториум е изключително опасно. Не можем да блокираме една цяла територия, защо е интересен "Младост", а не е интересна "Обеля". Не случайно идват хората и казват, господин главен архитект, аз за този имот съм платил 400 хиляди евро и ти няма да ми дадеш да строя? Този квартал е скъп заради инвестициите, които се направиха.

Общината ще трябва да изкупи рисковите имоти, посочи още главният архитект на София. Това може да стане само с решение на Столичния общински съвет. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна