Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасково, Харманли и Перник обявиха грипна епидемия

До 9 януари продължава ваканцията на учениците в Пловдив, Асеновград и Лъки

Снимка: БГНЕС
След Перник и областта от днес до 4 януари Хасково и Харманли са в грипна епидемия. Спират се плановите операции. Затварят се детските и женските консултативни кабинети. Пациентите, приети в болницата в Хасково, са предимно деца и хора над 60-годишна възраст. Заради увеличаващия се брой на болните от грип пловдивската здравна инспекция обяви ограничителни мерки. 
Д-р Моника Троянчева от здравната инспекция обясни мерките:

Преустановяване на свижданията и плановите операции в лечебните заведения. Преустановяване на плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета. Преустановяване на профилактичните прегледи и имунизации. Стриктно провеждане на филтъра в детските заведения. Да се удължи ваканцията в цялата Пловдивска област, за това писмата са разпратени освен до кмета на Пловдив и до кметовете в цялата Пловдивска област, до 8-и януари.

Като противоепидемична мярка до 9 януари продължава ваканцията на учениците в Пловдив, Асеновград, Карлово и Лъки.

Във вторник грипна епидемия беше обявена за Перник и областта.

С предепидемични стойности са областите Габрово и Варна. Рязко се е увеличил и броят на болните от грип и в Благоевград.

В Шуменска област се увеличават случаите на остри дихателни инфекции в сравнение със седмицата преди Коледа, но не може да се говори за грипна епидемия. От Регионалната здравна инспекция уверяват, че след края на зимната ваканция ще има строг контрол в училищата на нивото на заболеваемост. 

Официалната коледна ваканция за учениците продължава до 4 януари догодина. От Министерството на образованието припомнят, че грипна ваканция се обявява след задължително предписание от Регионалната здравна инспекция в съответния град, според размера на епидемията и при отсъствие от училище на над 30 процента от учениците. За наваксване на материала се преструктурира учебното съдържание. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна