Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

По БНР трети ден звучи музика на покойници, извежда в заглавие ТРУД. Това е само народна музика, джаз и изобщо музика на хора, които са починали преди повече от 75 г., заради разрив между Националното радио и „Музикаутор“. Сдружението за колективно управление на авторските права смята, че държавно субсидираната медия трябва да започне да плаща толкова висок процент, колкото и частните радиа.

Ние и в момента сме най-големият им платец – парират ги от БНР, – тъй като имаме огромна аудитория. През 2015 г. БНР е платило за авторски права близо 500 хил. лв., които „Музикаутор“ иска да бъдат увеличени до 1,8 млн. Тази сума е 3,5 пъти по-висока от досегашната, а годишната ни субсидия не е увеличена – няма как да намерим парите, обяснява генералният директор на Националното радио Александър Велев.

Искахме да преговаряме за поетапно увеличение на процента, който БНР заплаща, но не срещнахме разбиране, коментира „Музикаутор“. Сдружението се възползва от изтичането на договора си с радиото, за да го прекрати от 1 януари 2017 г. Заради това БНР няма право да излъчва песни от 95% от световния съвременен репертоар, чиито права за България се държат от „Музикаутор“.

Виж повече


От тази година вноската за пенсия започва да расте, припомня СЕГА. За първи път от много време насам осигурителната тежест за работещите българи се увеличава с директно увеличение на вноските. Допълнително тежестта тази година ще нарасне и заради ръста на минималната заплата и съответно средното увеличение на минималните осигурителни прагове за около 2 млн. заети.

От 1 януари вноската за фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване се увеличи с 1 процентен пункт и вече е 18.8%. Догодина ще е втората стъпка на това увеличение, с още един пункт. Този ръст засяга всички осигурени - според данните на Националния осигурителен институт за третото тримесечие за миналата година около 2.750 млн. българи се осигуряват за пенсия. Съотношението остава 60% за работодателя и 40% за работника. От общата вноска за всички родени след 1959 г., 5 на сто отиват за универсалните фондове, а останалите 13.8% за НОИ. За хората, родени преди 1960 г., пълната вноска от 18.8% отива в Държавното обществено осигуряване.

Тази година продължава плавното покачване с по два месеца на възрастта и стажа за пенсия с по два месеца. Така от 1 януари мъжете се пенсионират на 64 г. с 38 г. и 4 месеца стаж. Жените излизат в пенсия на 61 г. с 35 г. и 4 месеца стаж. За хората, които не могат да изпълнят условието за стажа, възрастта за излизане в пенсия е 66 г., като те трябва да са се осигурявали поне 15 г. Очакванията са, че пенсионерите като цяло ще продължат да намаляват, както и по-малко хора от масовата трета категория ще успеят да се пенсионират. Според прогнозата средно през годината пенсионерите ще са малко под 2.2 млн. души.

Остава възможността обаче работещите в масовата категория да излязат по-рано в пенсия - до една година преди възрастта, ако са изпълнили условието за стажа. Тоест ако имат достатъчно стаж, мъжете могат да се пенсионират на 63 г., а жените на 60 г. За всеки месец, който не достига, пенсията се намалява с 0.4%.

Пенсиите ще се актуализират от 1 юли с 2.4%, но по нов начин. Увеличението ще се приложи директно върху коефициента за всяка година стаж. Сега във формулата той е 1.1, а за старите пенсии от юли ще стане 1.126.

Виж повече

Сибирски студ с температури под минус 10 градуса и обилни снеговалежи сковават страната, вещае ТРУД. Синоптиците предупреждават за чувствително застудяване, което ще усложни обстановката и ще донесе нови 30 см сняг до края на седмицата.

На Йордановден валежите от сняг ще са обхванали цялата страна. В събота ще има условия за виелици, преспи и навявания, особено в източните райони. Заради сериозните снегове от АПИ съобщиха, че е създадена организация, така че този път ситуацията да бъде посрещната адекватно.

Виж повече

С нощно каране днес вечерта ще бъде открит ски сезонът на Витоша  съобщава МОНИТОР. Стартът е от 18.30 часа на ски писта Витошко лале”. За първи път през деня на пистите ще може да се карат ски или сноуборд на 4 януари. Цените на ски картите остават непроменени. 35 лева струва пасът за ден за възрастни, 28 лева за студенти и 21 лева за деца. В цената е включена и планинска застраховка. Полудневните карти и тези за нощно каране струват по 22 лева за възрастни.

Първият турист, който посети крепостта „Царевец“ във Велико Тръново в първия ден на 2017 година, е софтуерен инженер от Япония, отбелязва 24 ЧАСА. Хирос Митара получи бутилка вино от лимитираната колекция на Регионалния исторически музей и безплатна екскурзоводска беседа. Пред портите на историческата забележителност той беше посрещнат от директора на регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.

Виж повече

11-годишна е новият Моцарт, разкрива СТАНДАРТ. Отбрана публика, препълнила концертната зала "Казино Баумгартен" във Виена на 30 декември, аплодира дълго и бурно на крака 11-годишната Алма Дойчер. Малкото момиче от Доркинг, графство Съри, Англия, е сравнявано с най-известното виенско дете чудо - Волфганг Амадеус Моцарт, а немски медии я наричат новия вундеркинд. В края на миналата година тя представи за първи път своята първа опера - "Пепеляшка". Произведението, дълго два часа и половина и с партитури от 237 страници, пресъздава историята от известната приказка по модерен начин. Билетите за премиерните представления бяха разпродадени напълно, както и следващите изпълнения на 4 и 5 януари. Алма участва в спектаклите и като изпълнител с музикални интерлюдии на пиано, а в една от частите и акомпанирайки с цигулка на Пепеляшка.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна