Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

„Спор за 1 300 000 лв. остави БНР без съвременна музика”, пише в заглавие на обширен материал СЕГА. От началото на 2017 г., общественото радио все още няма договор с "Музикаутор". Дружеството управлява авторските права на огромна част от композиторите, авторите на текстове и издателите на музика в България и по света - общо 14 милиона произведения. До решаването на конфликта националната медия ще излъчва само класическа и народна музика, както и творби, за които не се дължат авторски права.

Преговорите вървят от средата на м.г., но едва в края на декември Съветът за електронни медии излезе с декларация, че след Нова година ще се нагърби с ролята на посредник. "Музикаутор" претендира от 2017 г. БНР да започне да му плаща не 1% от държавната субсидия и 4.55% от приходите си от реклама, както е било досега, а 4.4% от брутните си приходи. От дружеството твърдят, че действат в съответствие с решение на Административен съд-София, което позволява на дружеството да поиска по-високи възнаграждения от страна на БНР. Според радиото "Музикаутор" действа от позицията на монополист, офертата му е непосилна за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности. Генералният директор на националното радио Александър Велев коментира, че медията не е против да плаща авторски права, а е срещу тройното повишение на таксата. Велев призова композитори и текстописци да предоставят своите права на БНР.

Споровете между медии и дружества за управление на авторски права вървят вече над 20 г., а досега "Музикаутор" бе известно като сдружение, което по-рядко се замесва в скандали и работи диалогично с ползвателите. В миналото основните търкания бяха между ПРОФОН и частните радиа и телевизии.

Виж повече

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов призова организацията за защита на авторските права "Музикаутор" да не действа силово спрямо Българското национално радио, добавя по темата СТАНДАРТ. Министерство на културата обясни обаче вчера, че още не е утвърдило увеличения трикратно от "Музикаутор" размер на възнагражденията за авторски права, каквато е законовата процедура. Именно заради това Рашидов настоя двете страни да намерят консенсус, отбелязва на свой ред и ТРУД.

Виж повече

Кабинетът се задейства спешно срещу хакерите, научаваме от СЕГА. В последния работен ден на 2016 г. правителството е внесло изменения в Наказателния кодекс, които предвиждат драстично увеличение на наказанията за хакери. Случайно или не, измененията имат пряко отношение към хакерския скандал между Вашингтон и Москва, тъй като за първи път се криминализира създаването на т.нар. ботнети - установяване на контрол от разстояние върху значителен брой компютри посредством заразяването им със зловреден софтуер чрез целенасочени кибернетични атаки. В сегашния вариант на НК хакерите са почти безнаказани, дори и да ударят някоя информационна система или да предизвикат спиране на метрото. Досега не е известно някой изобщо да бил е обвинен за хакерство. С промените се криминализира използването на програми за хакване на информационни системи. Въвежда се и долна граница за провинението. Ако хакер бъде заловен и службите докажат, че той е пуснал даден вирус, той може да бъде лишен от свобода от 1 до 4 г. и да бъде глобен до 6000 лв.

Виж повече

Грипът се разпространява във все повече области на България. Епидемии бяха обявени и в Стара Загора, Русе и Монтана. До края на януари заразата ще обхване цялата страна, прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от ТРУД.  Пети и шести януари ще бъдат неучебни за малчуганите в Пловдив, Бургас, Перник, Варна, Добрич, Карлово, Хасково, Харманли, Суворово, Габрово, Севлиево, Трявна, Рудозем, Дряново, съобщиха от съответните общини. В Стара Загора, Монтана и Русе, където вчера бяха обявени грипни епидемии, също е препоръчано на местните кметове коледната ваканция да се удължи с два дни, съобщиха от съответните регионални здравни инспекции. Все още не е отменена епидемията в Пловдив, Хасково, Габрово и Перник и се очаква такава да има и в Пазарджик и Благоевград, прогнозира д-р Ангел Кунчев.

Виж повече

В първата седмица на януари зимата ще се завърне с пълна сила със силен североизточен вятър, снеговалежи, виелици и снегонавявания. Всичко ще започне в четвъртък, ще се развие в петък и отчасти в събота и ще затихва в неделя и понеделник, предупреждава СТАНДАРТ. Валежите ще са най-обилни в петък, в Южна и Източна България, навсякъде ще се образува нова снежна покривка, на места значителна, преспи ще блокират пътища и проходи, в отделни райони движението няма да е възможно.


ТРУД се тревожи заради състоянието на въздуха в София. Опасно запрашаване е отчетено през първите дни на 2017-а. Допустимата концентрация на фини прахови частици в определени часове е била 9 пъти над нормата, сочат данните от Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух .Причината за отровния смог са твърдото гориво в битовия и обществения сектор и емисиите от автомобилите, въпреки че над 200 коли напуснаха столицата за празниците. Метеорологичните условия също са допринесли за влошеното качество на въздуха. Най-високите стойности на фини прахови частици са отчетени в районите около „Красно село“, „Павлово“ и „Надежда“ на 2 и 3 януари.

Виж повече

Оценка от конкурсен изпит по чужд език ще бъде вход за българска филология в Алма матер през следващата учебна година, разкрива МОНИТОР. Това става ясно от обявената вече кандидатстудентска кампания в Софийския университет. И през следващата учебна година матурата ще бъде вход във висшето училище. При балообразуването обаче тя ще носи по-малък коефициент от бележката от конкурсния изпит. При шест от общо 108 специалности оценките от матурата няма да служат за вход. Това са регулираните специалности „Право“, „Медицина“ и „Фармация“ и трите специалности във Факултета по журналистика и масова комуникация – „Журналистика“, „Връзки с обществеността“ и „Книгоиздаване“.

Традиционно и тази година най-голямото висше училище ще има две изпитни сесии, като приемът на заявления започва на 20 февруари. Крайният срок за записване на първата е 10 март, а за втората – 19 май. Първата изпитна сесия ще се проведе в неделните дни в периода 19 март - 23 април, а втората - в съботните и неделните дни от 28 май до 25 юни.

Виж повече

От днес зоопаркът в София има нов директор, информира ТРУД. Добромир Бориславов сменя на поста д-р Манол Нейков, който в края на 2014 г. бе избран за временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс от Столичната община. Добромир Бориславов е на 38 г, по професия е ландшафтен архитект, има и магистърска степен по бизнес администрация. От 2008 г. е член на съвета на директорите на „Софийски имоти“, а по-късно и  негов зам.-председател. В началото на 2012 г. става част и от управата на „Озеленяване“. Член е на гражданското сдружение „Право на избор“. Последният мащабен проект, по който работеше Бориславов, е новият парк „Възраждане“ в София, който беше официално открит през април.

Виж повече

Прочутият традиционен новогодишен концерт на Виенската филхармония отново развълнува не само 700-те избрани гости в Златната зала на виенския Музикферайн, но привлече и около 90 милиона телевизионни зрители в над 50 страни, отчита СТАНДАРТ. 2017-а е особено специална за Виенската филхармония - навършват се 150 години от премиерата на най-популярния валс в света - "На хубавия син Дунав" на Йохан Щраус-син, който традиционно се изпълнява на бис на тези концерти. Залата бе украсена с 30 000 стръка цветя, отгледани във виенските общински оранжерии. А в спектакъла непрекъснато се редуваха изящните валсове и балетни танци, изпълнени от балерини и балетисти от Виенската опера. След края на концерта всеки си взе цвете за спомен от пищното културно тържество. А силно аплодирана бе първата цигулка в оркестъра:  българката - Албена Данаилова, която е концерт-майстор на филхармонията от 2011 г.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна