Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампанията за местния референдум в Трън по мащабния проект за златодобив в района

| обновено на 12.03.17 в 18:41
Снимка: архив

Над 400 души, сред които представители на туристически дружества и жители на град Трън, изкачиха връх Стража, обявявайки се против инвестиционните намерения за разработване на златна мина в региона. Наш ангажимент е да се погрижим за опазването на културно-природното наследство, подчерта Любомир Попйорданов, който е председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. 

Това е един от най чистите в екологично отношение райони на България, отбеляза още Любомир Попйорданов. Според него, добивната дейност предполага цялостно замърсяване на въздуха и почвите в този край:
Предвижда се открит добив с цели кратери, които ще бъдат направени, може би села ще изчезнат, ще има хвостохранилище, ще има пренос на руда по съществуващата пътна мрежа. Трънският край ще загуби изцяло облика си и целият си поминък. Тук е имало бусинска керамика, има кисело мляко, има земеделие, животновъдство, пчели и всичко това ще отиде в миналото.

Междувременно над 150 миньори от цялата страна се събраха в Трънско и подкрепиха каузата за чиста природа в синхрон с устойчивото индустриално развитие на региона. Според тях се провежда манипулативна кампания, насочена срещу минния бранш, която застрашава целият отрасъл, както и поминъка на стотици хиляди работници и техните семейства. Миньорите са категорични, че за да оцелеят се нуждаят от инвестициите. 

Жителите на Трън ще гласуват на референдум, дали в общината да се развива добивна дейност. Допитването ще се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна