Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеещите в Красна поляна ще продължат да протестират срещу обявените за опасни Виетнамски общежития

Виетнамски общежития, квартал Красна поляна, София
Снимка: вестник "Дневник"

Протестите на жителите на Красна поляна ще продължат - това стана ясно след продължила повече от два часа среща на Инициативен комитет на граждани от квартала със столичния кмет Йорданка Фандъкова, районния кмет Иван Чакъров, омбудсмана Мая Манолова и началникът на Трето РПУ комисар Калоян Милтенов.

Повод за протестите са обявените за опасни Виетнамски общежития и проблемите, които живеещите около тях граждани твърдят, че имат с обитателите им.

Тази сутрин напрежението в Красна поляна ескалира, след като служители на общината стартираха процедурата на извеждане на девет семейства. Наложи се намесата на полицаи и жандармеристи. 

Срещата при омбудсмана не донесе очакваното успокоение. Гражданите обвиниха местната власт в бездействие и в неизпълнени обещания. Столичният кмет  и кметът на район "Красна поляна”  пък обясниха, че работят неуморно, но съдебно обжалване на решението за извеждане на семействата от т.нар. Виетнамски общежития връзват ръцете им. Стигна се до размяна на остри реплики, изпускане на нерви, искане на оставката на кмета Чакъров и закани, че протестите не само няма да спрат, а ще станат още по-мащабни.

Омбудсманът Мая Манолова опита да потуши напрежението като предложи следващата среща да е в края на април и възложи на общината да представи някакви срокове поне за първите мерки по решаване на проблема с Виетнамските общежития. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна