Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на кв. "Красна поляна" излязоха на протест

| обновено на 06.04.17 в 21:22
Снимка: Мария Филева

Точно час продължи протестът на жителите на столичния квартал "Красна поляна". От 19 до 20 часа десетки блокираха оживеното кръстовище на булевард "Никола Мушанов" и улица "Добротич", недоволни от бавните действия на местната власт по премахване на т.нар. Виетнамски общежития. Протестираха и техните обитатели.  Пропускаха се само линейки и автобуси и трамваи на градския транспорт.

Протестът премина мирно без сблъсъци, при засилено полицейско присъствие. Гражданите на "Красна поляна" обаче бяха гневни. Те твърдят, че са подложени на постоянен тормоз от обитателите на гетото и настояват за неговото премахване. Категорични са, че не желаят повече да се съобразяват с престъпленията, мръсотията и шума около домовете си. И обвиниха държавата и местната власт, че не вземат никакви мерки въпреки решението за разрушаване на Виетнамските общежития. Настояват за ясни срокове, в които да стане това. Снимка

Протестиращите твърдят, че жилищата са опасни за техните обитатели. През 2008 г. има експертно предписание, че жилищата са изградени от азбест.

Това е един строителен материал, който е забранен и не трябва да се използва при строителство. Карцорогенен е, заяви един от протестиращите.

Протестът е пореден и както стана ясно - не последен. Ако не получат ясен отговор, на 25-и април предстои нова блокада. Жителите на квартала заплашиха, че ще преминат към пълно гражданско неподчинение.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна