Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Бозан: Положителен вот на референдума в Турция означава еднолично управление, което е фашизъм

Хората, които водят кампанията в полза на конституционните промени в Турция, черпят огромни държавни средства.Важното обаче е какво мислят хората за същината на тези предложения за промени в конституцията, каза Ерхан Бозан, който оглавява клона на кемалистката Народнорепубликанска партия в истанбулския квартал Авджълар, обяснявайки на какво се дължи фактът, че кампанията за положителен вот на референдума е видимо много по-мащабна:

Това нито е правилно, нито е справедливо. Важното е какво мислят хората за същината на тези предложения за промени в конституцията.Вярвам, че хората ще отхвърлят предложенията за промени, защото те ще ни върнат със 140 години назад - ще заличат целия ни демократичен опит. Нашият народ няма да допусне това.

Гласовете на турските граждани в Европа може да се окажат важни за изхода от референдума, но може и да не са, ако гласуват по-малко избиратели, каза той и изрази надежда, че турските гласоподаватели ще гласуват с „не“:

Вярвам, че тук - в Турция, ще съберем повече от 55 %, така че гласовете от Европа няма да имат решително отражение, да се надяваме.Твърдо вярвам, че народът ни ще отхвърли тези безумни предложения.

Положителен вот на референдума води Турция към еднолично управление, което в днешно време не е нищо друго, освен фашизъм, каза той:

Тогава ще продължим да се борим за демокрацията с демократични средства. Ще се борим срещу този фашизъм. През 15-годишното си управление те не можаха да решат нито един проблем на тази страна. Така че народът ще потърси алтернатива. И нашата партия ще бъде първият му избор.

В интервюто на Деян Йотов с Ерхан Бозан можете да чуете още неговото мнение за намесата на Турция в изборите в България, за отношенията Турция – Европейски съюз и Турция – Русия – България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна