Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов призова за разум, спокойствие и единение в Македония

Румен Радев: Вярвам, че Македония няма да се отклони от eвропейските ценности

Ради Найденов: Не приемаме насилието под всяка форма като начин за решаване на проблемите

| обновено на 28.04.17 в 15:20
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев изрази дълбоко безпокойство от създалото се напрежение в Скопие и подчерта, че обстановката в Македония притеснява всички.

Това не е начинът за управление на една държава. Недопустимо е парламентът да се превръща в бойна арена, каза Радев, който е на посещение в авиобаза "Граф Игнатиево".

Вярвам, че партиите в Македония ще намерят диалога и правилния път, защото страната няма друг изход, подчерта още президентът.

По думите му, трябва да се постъпи мъдро и национално отговорно, за да се стигне до вярното решение на този проблем, който тревожи всички.

Снощи под ръководството на вицепремиера Стефан Янев е проведено спешно заседание с министъра на вътрешните работи и компетентните служби, на което е бил направен анализ на обстановката и е било констатирано, че няма непосредствени рискове за страната ни, каза Румен Радев. Той допълни, че в рамките на Европейския съюз и НАТО също трябва да се търси решение. Изрази и увереност, че утре на срещата на европейските лидери в Съвета на Европа ще бъде обсъден този въпрос.      

Вярвам, че Македония няма да се отклони от eвропейските ценности, посочва Румен Радев в своята позиция.

СнимкаСъщевременно в телефонен разговор с македонския президент Георгe Иванов председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е призовал за разум, спокойствие и единение в Македония. Той е заявил още, че демокрацията не допуска насилие. Президентът на Република Македония от своя страна е благодарил за изразената съпричастност на българския народ, съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ:

Като всички, и аз съм много разтревожен от това, което се случва в Македония, и много внимателно, без никаква намеса във вътрешните им работи, призовах всички да намерят изход от тази криза, която тлееше години наред. Тук емоциите и чувствата на лидерите на партиите трябва да останат на второ място, защото зад тях стоят много хора и се вижда вече, че омразата е голяма, заяви Борисов.

Загрижени сме от изострянето на вътрешнополитическата криза в Република Македония и не приемаме насилието под всяка форма като начин за решаване на проблемите, това се посочва в изявление на служебния министър на външните работи Ради Найденов, публикувано в сайта на МВнР.

СнимкаПризоваваме всички партии, граждански сдружения и институции да отговорят с действие в съответствие с нормите на демокрацията на консенсусната цел на обществото в Република Македония за европейска и евроатлантическа интеграция, се посочва в изявлението.

Служебният министър Ради Найденов изразява надежда, че моментното овладяване на ситуацията ще допринесе за възстановяване на върховенството на закона и за нормализиране на работата на парламента в Скопие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени