Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Бързи мерки за по-добра информираност на чуждите и български граждани, пристигащи на аерогара София е предприел Центърът за градска мобилност, пише СЕГА. Пътниците вече можели да закупят превозен документ (билет) или еднодневна карта за цялата градска мрежа от кондуктори, които постоянно пътуват в автобусите, обслужващи линиите 84 и 184. От съобщението се подразбира, че за разлика от шофьорите, кондукторите връщат ресто, ако човек не разполага с точна сума. Не става ясно обаче как е подобрена информираността на гражданите, особено чуждите. В последните седмици се появиха множество сигнали и репортажи за капаните, в които попадат пристигащите от чужбина. Наред с трудностите за снабдяване с билетче и дебнещите контрольори, незнанието, че билетът трябва да се продупчи, хора се оплакват и че масово се бъркат автобусите от градския транспорт с безплатния шатъл между двата терминала.

Виж повече

Днес Министерството на културата трябва да реши окончателно дали ще има павета по бул. "Дондуков" след ремонта му, съобщава още СЕГА. Във ведомството ще бъде проведено обществено обсъждане в тесен кръг от специалисти, които ще преценят дали да одобрят проекта, който Столичната община им е предоставила, след вече две проведени от нея обществени обсъждания. Вчера общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева от ДСБ призоваха министърът на културата Боил Банов да защити паветата. Пред "Сега" Божков обясни, че бул. "Дондуков" е единствената централна улица с този вид павета и те не трябва да бъдат премахнати. Според него улицата трябва да бъде изцяло павирана.

Виж повече

Потребителски организации настояват да бъдат направени проверки на храните, които се дават на децата в училищата и детските градини, казва председателят на асоциацията „Активни потребители“ Богомил Николов пред МОНИТОР: „Имаме съмнения, породени от обаждания на родители, които се опасяват, че в училищни столове се зареждат имитиращи продукти – най-вече млечни, като масло, сирене и кашкавал“. По думите му подобни проверки никога не са правени в училищата и детските градини и е добре Агенцията по храните да вземе мостри, за да са сигурни родителите за качеството на храните, които консумират наследниците им. От Българската агенция за безопасност на храните обаче обяснли пред изданието, че хранителните продукти в детските градини подлежат на засилен контрол от страна на институциите и трябва да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС). Това на практика означава, че много трудно имитиращи продукти или такива с двоен стандарт биха могли да бъдат допуснати до трапезата на малчуганите.

Виж повече

По 50 месечно бягат от клиниките без осигуровки, четем в МОНИТОР. Повечето от тях си тръгват, без да се обадят на персонала от страх да не плащат за лечението, защото не са здравноосигурени. Най-много са пациентите бегълци в Университетската болница „Св. Анна” в София. Най-често от болницата се чупят майки, родили преди няколко часа, и жени с патологични бременности. Те си тръгват кървейки от страх да ги накарат да платят. Когато разберат, че раждането в България е безплатно, дори за здравнонеосигурените, някои от тях се връщат. Близо 300 здравнонеосигурени са се лекували през миналата година в „Пирогов”. Една трета от тях са избягали преди края на лечението, съобщиха от спешната болница.

Виж повече

Младежката безработица падна до 21,6% 18,3% не работят и не учат, сочи ТРУД. От 2013 до 2016 г. коефициентът на безработицата при младежите до 24 години в страната се понижил с 6,8 процентни пункта – от 28,4% на 21,6%. Това каза социалният министър Бисер Петков при откриването на форум за изпълнението на Европейската гаранция за младежта в България. За последните три години коефициентът на младите хора, които нито учат, нито работят и не са регистрирани в бюрата по труда, е намалял с 3,4 процентни пункта, до 18,3 на сто.

Виж повече

Евтин роуминг в ЕС ще има, но с много условия, извежда в заглавие СЕГА. Разговорите по GSM в страните от Европейския съюз (ЕС) поевтиняват от 15 юни. От тази дата се въвежда изискването мобилните оператори да таксуват ползването на услугите извън страната, в която са регистрирани, по цени като за вътрешния пазар. Директивата важи само за 28-те страни от Съюза. За останалите зони се прилагат тарифите на всеки телеком. Страните в зона ЕС са всички от Европейския съюз, както и Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция.

Това обаче не означава, че евтините тарифи ще важат незабавно и за всички, тъй като има твърде много допълнителни условия. Те могат да бъдат различни за всеки абонат в зависимост от договора и тарифния план, който има. Затова от мобилните оператори съветват всеки клиент, ако има въпроси, да потърси разяснения конкретно за своя абонаментен план.

Виж повече


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени