Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Потребители поискаха замразяване на цените на тока, извежда в заглавие СЕГА. Шефът на КЕВР Иван Иванов оряза исканията на ЕРП-тата, които първоначално поискаха повишение до 7%. Но и планираното поскъпване с 1-2% е много, смятат потребителите. Новите цени на тока, които предстои да влязат в сила от 1 юли, са "жонглиране", а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да прекрати процедурата по тяхното разглеждане. Това поискаха граждани на вчерашното обществено обсъждане на цените в регулатора. От идния месец КЕВР планира увеличение на тока за бита за различните ЕРП-та с 1 до 2%. За сметка на това енергията за фирмите на регулирания пазар поевтинява.

Георги Христов от гражданско сдружение ДНЕС настоя за замразяване на цените, тъй като "ситуацията в сектора е драматична". За замразяване на цените се обявиха и от Асоциация свободен енергиен пазар, а шефът на индустриалните потребители на ток Константин Стаменов заяви, че малките фирми нямат стимул да избират пазарните цени.

Виж повече

Близо 600 души на ден в България се нуждаят от кръв, като 200 са деца. В същото време само за една година кръводарителите у нас са намалели с 2000, обяснява пред ТРУД Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на Българския червен кръст. На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв в България, около 450 мл кръв могат да спасят до 3 живота. „Една от причините за негативната тенденция е, че населението застарява у нас. Обикновено най-активни са младите хора,” допълни Тодоровска.

Учители от елитни столични школа са тръгнали на лов за фалшиви адреси, вписани в документите за прием в първи клас, разкрива МОНИТОР. Те проверяват, както по домовете на място, така и през системите на НАП, НОИ и търговския регистър за съответствие на заявения адрес на работата на родителите. Според шефката на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева това е положиштелна мярка, проверка на коректността на двете страни, друг е въпросът доколко може да бъде ефективна. Шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева обясни, че проверки на адресите се извършват във 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“ и 20-о ОУ „Тодор Минков“. Практиката се прилага също така и в 133-то СУ „А. С. Пушкин“, добави още Кастрева.

Виж повече

Жители на "Младост" излязоха на протест срещу районния кмет на столичния квартал Десислава Иванчева, след като отрекоха от нея заради неспазване на предизборните си обещания и поискаха оставката й, инфопмира МОНИТОР. Заместникът ѝ Никола Вапцаров дори подаде оставка. Преди половин година Иванчева, която протестираше срещу застрояването на квартала, спечели предсрочните избори за кмет с близо 60%. Веднага след победата си предложи кварталът да стане отделен град. Партии се опитаха да ме контролират, да „укротят опърничавата” и да се възползват от това, че са ме подкрепили. Аз оставам безпартийна и ако някой иска да ме контролира няма да го позволя. Това заяви кметът на „Младост” Десислава Иванчева пред бТВ по повод оттеглената подкрепа от партия „Нормална държава” към нея. Тя отказа да подаде исканата от нея оставка.

Виж повече

За да плащаме по интернет, ще бъде необходимо да използваме две пароли или код и ирис на окото. Това са част от по-строги правила за онлайн плащанията, които се въвеждат с нова директива на ЕС, стана ясно от думите на подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банково" г-жа Нина Стоянова при откриването на Финансовия форум "Иновации", четем в СТАНДАРТ. Новата директива въвежда два нови вида платежни услуги, извършвани изцяло в интернет - иницииране на плащане и предоставяне на информация за сметка, и въвежда редица изисквания към доставчиците, които ги предлагат (банки, платежни институции и дружества за електронни пари).

Виж повече


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна