Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на свети великомъченик Пантелеймон

Мощите на свети Пантелеймон и копието на чудотворната икона на светеца бяха посрещнати в столичния храм „Свети Седмочисленици“

| обновено на 27.07.17 в 12:31
Снимка: БТА

Църквата почита паметта на свети великомъченик Пантелеймон. Името му означава всемилостив. Приживе, светията бил известен лекар и лечител, помагал безкористно на бедните и болните. Затова и много параклиси в болници у нас носят неговото име. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, Свети Панталеймон бил убит през 305 година по времето на император Максимилиан след жестоки мъчения. 

Мощите на свети Пантелеймон и копието на чудотворната икона на светеца, които са у нас от вчера, бяха посрещнати в столичния храм "Свети Седмочисленици“. Ценните светини бяха посрещнати от патриарх Неофит:

Векове наред православните християни са почитали Свети Панталеймон, което в превод означава Всемилостив. Да проявяваме и ние Велика милост.

Десетки вярващи дойдоха, за да се поклонят пред мощите на Свети Панталеймон:

Дойдох за здраве и благополучие на семейството
.

Светините ще останат за поклонение в храм "Свети Седмочисленици" до 09.00 часа на 29-и юли, когато ще бъдат преместени в митрополитския храм "Света Неделя".

Манастирът "Св. Пантелеймон" край Пампорово днес отбелязва храмовия си празник.
Празникът започна със Света божествена литургия, с празничен водосвет, а за всички, дошли на празника, имаше благословена трапеза. Снощи беше отслужена празничната Вечерня с петохлебие.

Тъй като на този ден през 916 година е починал свети Климент Охридски, днес се почитат и учениците на Кирил и Методий  - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, известни като Свети Седмочисленици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна