Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин: Действията на Северна Корея са провокация. Защо им играете по свирката?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да увеличи своите икономически санкции срещу Северна Корея заради ядрените и ракетните й опити в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. За това се договориха първите дипломати на страните членки в Талин. В момента европейският режим на санкции срещу Пхенян включва почти всякакви инвестиции и търговски сделки, както и проверки на всички товари и личен багаж, изпращани за Северна Корея.

Руският президент Владимир Путин, който преди два дни изрази мнение, че режимът в Пхенян ще остави севернокорейците да "пасат трева", но няма да се откаже от ядрените си оръжия под икономически натиск, заяви днес, че веднъж стигне ли се до преговори със Северна Корея напрежението в региона заради ядрените оръжия на Пхенян постепенно ще спадне:

Всичко, което сега се случва естествено е провокация от страна на Северна Корея. Направо е очевидно. Те далеч не са толкова глупав народ, повярвайте ми! Значи го правят, защото разчитат да получат съответна реакция, каквато им трябва. Е, защо им играете по свирката?

Владимир Путин се срещна с президента на Южна Корея Мун Дже Ин и японския премиер Шиндзо Абе на регионален икономически форум във Владивосток.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна