Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирно завърши митингът в Барселона преди референдума за независимост на Каталуния

Карлес Пучдемон: Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за суверенитет

| обновено на 30.09.17 в 13:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Активисти на референдума за независимост на Каталуния започнаха да окупират училища, в които трябва да има избирателни секции, за да гарантират, че в неделя в тях ще може да се гласува.

Междувременно, каталунските власти са получили нареждане да разчистят от хора определените за изборни секции места, за да не се допусне произвеждане на референдума. Мадрид заяви, че плебисцитът е незаконен и няма да се състои.

В Каталуния днес е ден за размисъл. Снощи стотици хиляди хора се събраха на заключителен митинг в центъра на Барселона, развяваха знамената на Каталуния, скандираха и пееха.

Регионалният премиер Карлес Пучдемон отправи пламенен призив:

Ние сме хора, които са свикнали с трудностите. Всяка следваща трудност ни прави по-силни. Приятели, за да е победата ни пълна, нека в неделя се облечем в подходящи дрехи, като за референдум, и да тръгнем от къщи с готовност да променим историята! Нека сложим край на този процес и да поставим началото на прогреса - социален, икономически, културен и национален!

Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътят към нов живот, каза още той, а множеството възторжено приветства думите му.

Пучдемон заяви, че е много разочарован от ЕС, защото негласно е подкрепил правителството в Мадрид, което се противопоставя на референдума.

В петък след срещата на върха за цифровизацията в Талин председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че европейските лидери не са обсъждали проблема с Каталуня, но ЕК уважава решенията на испанския конституционен съд и парламент.

Искаме да изразим уважението, почитта си, дори ако щете, любовта, която изпитваме към Испания, заяви по-рано на пресконференция в Барселона вицепремиерът на Каталуния Ориол Жункерас. По думите на вицепремиера намеренията на Мадрид не разколебават, а само засилват решимостта на каталунските власти да направят всичко възможно, за да осигурят условия за гласуване.

Министърът на външните работи на Каталуния Раул Ромева заяви, че гласуването ще премине "съвсем мирно".

Напрежението нараства и въпреки призивите за спокойствие, сблъсъците между граждани и полиция не са изключени.

Каталунците внасят годишно в испанската хазна от 8 до 10 млрд. евро. Автономната област обаче твърди, че е системно пренебрегвана при разпределението на средствата. Икономиката е главен аргумент на привържениците на отделянето от Испания, твърди българинът Любослав Бонев, който живее в Барселона. Той смята, че допитване все пак ще има:

Хората, които искат да гласуват, са твърдо решени, че ще гласуват. От друга страна, правителството затваря училищата за гласуване и заплашва с големи глоби членовете на избирателни комисии, които биха били в тези избирателни секции – от порядъка между 40 000 и 300 000 евро.

Каталунското общество е разделено наполовина за независимостта, отбелязва Бонев.

За атмосферата в Каталуния в навечерието на вота чуйте в репортажа на Савина Спасова за предаването "Събота 150".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна