Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест държави от ЕС настояват за удължаване на вътрешния граничен контрол

Димитрис Аврамопулос
Снимка: EPA/BGNES / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия, Австрия, Дания, Норвегия и Швеция за изпратили съобщение, че желаят да удължат вътрешния граничен контрол с още половин година, считано от 12 ноември. Това съобщи еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос след заседанието на Съвета на министрите по вътрешни работи и правосъдие на ЕС в Люксембург.

Франция също е изпратила уведомление на 3-ти октомври, че иска да продължи вътрешния граничен контрол, добави Аврамопулос. Какво предстои:

Ще оценим подробно тези предупреждения. По-рано казах много ясно – трябва да поддържаме европейския подход, като зачитаме правилата и всички страни-членки сътрудничат помежду си. Категорично вътрешният граничен контрол не може да се превърне в нова норма.

Комисар Аврамопулос отново повтори, че България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген.

По повод разселването на бежанците, Аврамаполус каза, че е поискал от страните членки обещание да поемат около 50 хиляди от тях, и добави:

Да, поставихме на масата предложение за предоставяне на 50 хиляди места за пренасочване, което бе придружено от финансиране в размер на 5 млрд. евро. Приветстваме вече получените ангажименти за около 25 хиляди души и очакваме още по-амбициозни ангажименти от страните-членки до края на октомври.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна