Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради кризата около Ерусалим

| обновено на 08.12.17 в 22:16
Снимка: Теодоси Тончев

Посланиците в ООН на Великобритания, Франция, Германия, Италия и Швеция заявиха от името на Европейския съюз, че решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е в противоречие с резолюциите на Съвета за сигурност и пречи на шансовете за мир в Близкия изток.

Статутът на Ерусалим трябва да бъде договорен в преки преговори между израелците и палестинците, каза в централата на ООН в Ню Йорк британският пратеник там Матю Райкрофт. 

Твърда е позицията на Европейския съюз, че Ерусалим трябва да бъде определен за столица и на израелската, и на палестинската държава. До тогава не признаваме ничий суверенитет над Ерусалим. Ние смятаме Източен Ерусалим за част от окупираните палестински територии и бъдещо споразумение за границите на двете държави трябва да се основава на границите от 4 юни 1967-а с еквивалентни размени на територии. Европейският съюз няма да признае каквито и да било други промени в тези граници, освен договорените между двете страни, подчерта Райкофт.

СнимкаНека за пореден път ви уверя, че президентът Тръмп и администрацията му остават ангажирани с мирния процес, увери колегите си американският посланик в ООН Ники Хейли.

Според нея Съединените щати продължават да бъдат смятани за сериозен партньор и от израелците, и от палестинците. Хейли оправда действията на Тръмп с твърдението, че Израел не може никога да бъде накаран насила от ООН или от страни, които пренебрегват неговата сигурност, да приеме каквото и да било мирно споразумение.

Мога да ви кажа с пълна увереност, че САЩ са дълбоко ангажирани с постигането на мирно споразумение между израелците и палестинците. Ние сме показали тази ангажираност години наред с инвестиране на много финансови ресурси и дипломатическа енергия. За съжаление мир досега не беше постгнат, но ние не се притесняваме и продължаваме да ви подаваме ръка,
подчерта Хейли.

Малко след това предложение на Хейли главният палестински преговарящ Саеб Ерекат заяви по телевизия "Ал Джазира", че палестинците няма да говорят с Тръмп или негови представители, докато президентът на Съединените щати не отмени решението си за Ерусалим.

Поне един човек загина, а над двеста души бяха ранени в сблъсъци на протестиращи палестинци с израелските сили за сигурност на Западния бряг на река Йордан и на израелската граница с ивицата Газа. Радикалната групировка Хамас за пореден път заплаши с нова интифада.Многохилядни бяха протестиращите не само в палестинските територии, но и в много от мюсюлманските държави по света.

Специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов предупреди Съвета за сигурност на световната организация, че след като президентът на Съединените щати Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел има сериозна опасност от верижни едностранни действия, които да отдалечат още повече постигането на общата цел - мир в Близкия изток.

Младенов говори от канцеларията си в Ерусалим по видеовръзка пред посланиците на 15-те членки на Съвета за сигурност, които се събраха на извънредно заседание в Ню Йорк:
Ако израелско-палестинският конфликт не бъде решен съгласно съответните резолюции на ООН и по начин, който отговаря на основателните национални претенции и на двата народа, рискуваме вихърът на религиозния радикализъм да погълне Близкия изток.

Съветът трябва единодушно да призове всички фактори в Близкия изток към повече сдържаност в действията и изказванията им след вчерашното изявление на американския президент Доналд Тръмп, за да се възстанови някакъв процес на диалог между Израел и палестинците, заяви по-рано днес пред БНТ специалният координарот на ООН за близкоизточния мирен процес.


Безспорно моментът е изключително емоционален. Дали и как ще продължи въобще мирният процес, който от доста време е на изкуствено дишане, зависи каква ще бъде реакцията през следващите дни на различните фактори. Острата критика на палестинците към решението на американския президент да премести посолството и да признае столицата е видна, но във всички техни изявления те не казват, че ще се оттеглят от мирния процес, което е доста важно на този етап, добави Младенов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени