Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР: Христо Танев

БНР Новини
Снимка: архив БНР

В последния час на петъчната вечер на 15 декември 2017 рубриката, посветена на инструменталистите от СО на БНР ще ви представи талантливия и завладяващ със своето изпълнителско изкуство, прецизен концертмайстор и водач на виолончелите – Христо Танев. Той е роден в София. Музикалното му образование минава през НМУ „Любомир Пипков“ и в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класовете на Константин Попов, Светослав Манолов и Димитър Козев. През 1992 получава и втора магистърска степен в Juilliard School – Ню Йорк, където негов преподавател е световноизвестната Зара Нелсова. Има уникалната възможност да учи и камерна музика при имена като Самюел Роудс – виолиста от квартет „Джулиард“, както и при Сиймор Липкин, Лилиан Фукс, Феликс Галимир и Джонатан Фелдман. От 1994 година е концертмайстор и водач на виолончелите в СО на БНР, където работи и до днес. Освен като оркестров музикант, Христо Танев има забележителна кариера и като солов и ансамблов изпълнител, осъществявайки записи за БНР, БНТ и други звукозаписни компании.
За да бъде изпълнено добре едно соло, не трябва само непрекъснато да повтаряш тези няколко такта, нужно е и да си в много добра форма… За да се получи добре и да има смисъл от това, което правим, е нужна много работа заедно, много репетиции… и разбирателство!
Какво още сподели Христо Танев, ще научите на вълните на програма „Христо Ботев“ този петък от 23 часа. А следващата седмица очаквайте продължение!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна