Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Новата европейска отбрана ще изисква още средства

ЕС и Полша трябва да вземат под внимание гледната точка на другия, подчерта председателят на ЕК

| обновено на 09.01.18 в 11:09
Жан-Клод Юнкер
Снимка: БГНЕС
Европейският съюз и Полша трябва да вземат под внимание гледната точка на другия. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди разговорите с полския премиер Матеуш Моравецки, предаде ДПА. Председателят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, по този повод, че Европейският съюз и Полша трябва да вземат под внимание гледната точка на другия. Юнкер изтъкна и отговорността на Полша и другите централноевропейски страни в приема на бежанци.

През декември срещу Полша беше задействан чл. 7 от Договора за ЕС заради безпокойство за независимостта на полската съдебна система. Юнкер изтъкна и отговорността на Полша и другите централноевропейски страни в приема на бежанци.

Юнкер се обяви против сериозно орязване на кохезионните фондове, което предстои след няколко години. На дискусия за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за периода 2020-2026-а година, Юнкер призова страните-членки да увеличат вноските си в общия бюджет. Като ученик на Жак Делор не мога да се съглася с такава мярка, тъй като намаляването на разликите в общността е важно и за донорите, и за бенефициентите, каза Жан-Клод Юнкер:

Не съм привърженик на драстично орязване в областта на кохезионната политика. Тя остава важна не само за бенефициентите, но и за останалите държави - членки. Намаляването на разликите в доходите и материалното благосъстояние дава възможност на европейците да се отърсят от своя дискомфорт.


Ще трябват и още средства във връзка с новата европейска отбрана, каза още Юнкер. Оттеглянето на Великобритания от ЕС също оставя дупка в бюджета, каза председателят на ЕК:


Нашите британски приятели ще ни напуснат на 30 март 2019-та година и ние трябва да се постараем да намерим необходимите средства, за да реагираме на загубата на значима сума от милиарди евро на един нетен вносител.  



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна