Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цецка Цачева и Валентин Радев представиха в Брюксел приоритетите на Европредседателството в своите ресори

Снимка: БГНЕС

В Брюксел началото на Българското европредседателство беше отбелязано с присъствието на министрите на правосъдието и на вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев. Пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент двамата представиха приоритетите на българското председателство в своите ресори.

Страната ни ще работи активно за доизграждането на европейската прокуратура, която е създадена по нейна инициатива, каза министър Цачева. Тя увери, че страната ни ще ратифицира Истанбулската конвенция. След изслушването, тя заяви: 

Заявихме в края на декември, че сме готови и мисля, че днес го показвахме. 

Министър Радев обяви от своя страна, че приоритети в неговия сектор остават по-ефективното управление на миграцията, граничната сигурност и повишаването на сигурността на европейските граждани. Реформата от Дъблин за мигрантските квоти също е сред тях, като министърът изрази решимост максимално да придвижим проблема в рамките на нашето председателство. 

На въпрос на „Хоризонт“ как точно ще се случи това, предвид категоричната неотстъпчивост на Унгария да приеме мигранти, Радев отговори: 

Аз, ако знаех, щях да им отговоря сега. Почваме да го търсим.  България, Гърция, Италия, Малта - всичките тези държави - трябва да се опитаме да ги убедим, че трябва да има баланс и справедливост. Да, някой не са съгласни. Строят огради. Ще се опитаме да намерим баланс, да ги убедим в нашата правота за солидарност и те да ни убедят, че не е хубаво това да влизат през нашите граници. Да осигурим границите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна