Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата за Златния град

| обновено на 19.01.18 в 09:14 БНР Новини
Таос Пуебло
Снимка: en.wikipedia.org
Когато в 1540 г. испанците, под предводителството на прочутия конкистадор Франсиско Васкес де Коронадо, достигат до река Рио Пуебло, очакват да видят голям и богат град. Те са част от експедицията, вдъхновена от разказите на францисканския монах Марко де Ниса, за съкровищата на Сибола – Седемте града на златото.


Мястото е Таос Пуебло и той е един от предполагаемите Седем златни града, така че сърцата на всички се вълнуват от очаквания за богатство. Но щом приближават до селището, изглеждат силно разочаровани: къщите, които виждат, приличат на глинени кутии, наслагани една върху друга…
Те са без прозорци и са изградени от слама и клони, „омесени“ с кал. Стените на отделните домове са общи. Сградите са издигнати стъпаловидно и покривите се явяват тераси за горните етажи, които са с по-малки размери. Във вътрешността на помещенията се влиза през квадратни дупки на покрива и надолу по стълба. Жилищата са двустайни, разполагат с всекидневна стая, която е и за спане, и помещение, което е като кухня – в него обитателите на дома се хранят, а в същото време, то е и склад.
Наистина Таос Пуебло не се оказва Златен град, но се смята за най-старата постоянно обитавана общност, населена от индианците в границите на САЩ. Постройките са изградени между 1000 и 1450 г. и са обявени от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна