Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни отбелязват Месни Заговезни

Започва възстановяване на старото училище в смолянския кв. "Устово"

| обновено на 11.02.18 в 09:17
Снимка: БГНЕС
Днес е църковният празник Неделя месопустна или Месни заговезни. На вечеря се хапват ястия с месо, след което е забранено да се яде месо до Възкресение Христово, което тази година е на 8 април. Седмицата от утре - между Месни и Сирни заговезни, е подготовка за Великия пост, който започва на 19 февруари.


На днешния празник архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще положи основния камък за възстановяване на Старото училище в смолянския квартал Устово. 



Сградата е била в непосредствена близост до църквата "Св. Николай Чудотворец", построена през 1862 г. от родолюбиви предшественици в най-трудното време на недоимък и робство. Навремето училището било основно за целия район, в което се обучавали около 200 ученици. Но поради морална и техническа старост сградата е била разрушена преди близо 13 г. Оттогава досега усилията за възстановяване на тази историческа уникална сграда се увенчаха с успех. След възстановяването на същото място училището ще запази предназначението си на духовен център.


От столетия  в историята на България Църква и Училище са стожер на духовното ни преуспяване и национално съзидание. От Архиерейското наместничество канят всички, които милеят за родното, да присъстват днес на ритуала с водосвет и полагане на основния камък от архимандрит Висарион.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна