Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори опит за старт на делото срещу Йоан Матев

Снимка: БГНЕС

Втори опит за старта на процеса за смъртта на 15-годишния Георги Игнатов. Подсъдим за жестокото убийство на 2 юни 2015 година в столичната „Борисова градина“ е студентът Йоан Матев.

Матев беше задържан преди година, близо 20 месеца след убийството на Георги. Той ще бъде съден като непълнолетен, защото на 2 юни 2015 година е бил на 17 години и 9 месеца. Разследващите стигнаха до него толкова късно, заради пълната промяна - физическа и социална, предприета от Йоан след убийството. Затова и доказателствата срещу него са основно косвени. Ключови, макар че не са дадени пред съдия, са показанията на брат му Марсел, пред когото Йоан Матев признал за убийството.

Първият опит за провеждане на т.нар. "разпоредително заседание" беше направен в края на декември, но адвокатите му, които вече са трима, обявиха, че не им е стигнало времето да стиковат защитната си стратегия. Днес ще стане ясно - част ли е от нея искането за връщане на обвинителния акт на прокуратурата. Ако това бъде поискано, но отхвърлено от съда, страните в процеса трябва да решат по какъв ред ще се гледа процесът. Като граждански ищци и частни обвинители в него участие ще вземат и родителите на Георги. Исковете им срещу Матев са в размер на общо 400 000 лева. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна